Emlékhelyek Napja Észak-Magyarországon 2016-ban

2016. április 28. 17:02 - Észak-magyarországi régió

Történelem, értékek, izgalmas programok – ez az Emlékhelyek Napja 2016! Gyere el Te is május 14-én!

emlekhelyek_napja_logo.jpg

Az idei Emlékhelyek Napján régiónkból 6 emlékhely vesz részt, lássuk mivel csalogatnak bennünket!

Sárospataki Vár, a Református Kollégium és Nagykönyvtár

A Sárospataki Várban idén a fő cél, hogy meginvitálják a határon belüli és kívüli Rákóczi emlékhelyeket és településeket, ebből pedig új hagyományt szeretnének teremteni „Rákóczi emlékhelyek találkozása a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek Napján Sárospatakon” címmel. A programok több szálon és helyszínen fognak futni. A várudvaron bemutatkoznak a Rákóczi emlékhelyek és színes kulturális, családi elfoglaltságok is lesznek bőven.

További információ: www.rakoczimuzeum.hu

rakoczi_muzeum.jpg

A muhi csata emlékműve

A muhi csatáról, a Tatárjárás egyik kiemelkedő helyszínéről, bizonyára sokan hallottak már, és azt is tudjátok, hogy a középkori magyar állam itt szenvedte el egyik legsúlyosabb vereségét. Az Emlékhelyek Napján a helyszínen egy kellemes sétát tehetünk, illetve az érdeklődők egy rövid beszámolót is meghallgathatnak a helyszínről és az 1241-es csatáról.

Diósgyőri Vár

A páratlan szépségű Diósgyőri Vár a középkori lovagi kultúra megtestesítője. Virágkorát I. Lajos uralkodásának idején élte. Május 14-én (is) izgalmas programokkal, előadásokkal és jelmezes tárlatvezetéssel „Vár Diósgyőr”.

Részletes program és információk: www.diosgyorivar.hu

diosgyori_var2.jpg

Recsk – az egykori munkatábor

Az Emlékhelyek Napján ne feledkezzünk meg a Recski munkatáborról sem, hiszen ez a helyszín is a történelmi emlékeink részét képezi.

További infók: www.recsk.hu

recski_munkatabor2.jpg

Szécsény – Forgách-kastély és a Ferences Kolostor

A szécsényi Forgách-kastély és a Ferences Kolostor az Emlékhelyek Napján Pünkösdi majálissal csábítja a múzeumok, festészet és kultúra szerelmeseit. Szakmai tárlatvezetést Dr. Kun Edit festőművész is tart, az est fénypontja pedig a Pünkösdi királyné választás lesz.

További infó: www.kubinyimuzeum.hu

forgach-kastely.jpg

Egri Vár

A régió és egyben az ország egyik leglátogatottabb nemzeti emlékhelye idén vesz részt először az Emlékhelyek Napján. A fő attrakció az Ostrom-játék lesz, amelyben 350 kisdiák segítségével elevenítik fel az 1552-es ostromot.

Az esemény azért is lesz kiemelten fontos az Egri Várnak, mert a Kazamatában új szakaszokat nyitnak meg a nagyközönség számára, ugyanitt egy kiállítást is megtekinthetnek az Egri csillagok regény kapcsán. Sok-sok év után újra kinyit a Török kert, ahol egykoron vendéglátóhely is működött. Ennek megszűnése után évtizedekig romosan állt, azonban a mostani felújítások után ismét látogatható ez a törökök által épített kapuvédő bástya. Ráadásul a Török kert a Kazamatákon keresztül is megközelíthető lesz ezután. Aki inkább a föld felett érzi jól magát, az mindenképpen menjen fel a vár legmagasabb pontjára, a Szép bástyára (másnevén Kálvária dombra), ahonnan lenyűgöző látvány nyílik Eger városára és magára az Egri Várra.

Részletes program és infók: www.egrivar.hu

egri_var.jpg

Emlékhelyek Napja 2016

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr978670538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása