8+1 kilátó Észak-Magyarországon

2016. július 15. 11:47 - Észak-magyarországi régió

Az Észak-magyarországi régióban számos lenyűgöző panorámát nyújtó kilátó található. Ezeket a kilátókat gyűjtöttük most egy csokorba. Ezt neked is látnod kell!
matra_kilatas.jpg

Az Észak-magyarországi régió páratlan természeti kincsekkel és építészeti művekkel büszkélkedik. A kilátók ezt a két területet kapcsolják össze: lenyűgöző panoráma egy ember készítette építményből. Ebben a cikkben az Észak-magyarországi épített kilátókat szedtük össze, hogy mindenki tudjon szemezgetni a kínálatból.

Avasi kilátó

A jelenlegi kilátót, amely TV toronyként is funkcionál, 1963-ban építették. Ezelőtt Miskolcon ennek a helyén fakilátók álltak, közülük is a legnevesebb a Rákóczi-kilátó volt. Izgalmas és félelmetes érdekesség, hogy a kilátó maximális kilengése 45 cm!

www.hellomiskolc.hu

Szilvásváradi Millenniumi Kilátó

20 méter magas teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak.

www.szilvasvarad.hu
szilvasvarad_millennium_kilato.jpg

Dobó István kilátó

Az Eged-hegyi kilátó páratlan panorámáját az elénk táruló szőlőültetvények látványa teszi igazán egyedülállóvá.

Eged-hegyi Kilátó facebook

Galya-kilátó, Galyatető

A nemrégiben felújított, 990 méter magasan található kilátó nemcsak a páratlan kilátással nyűgözi le az oda látogatókat. Érdekessége, hogy az építmény felső részén három szobás, úgynevezett bivakszállást alakítottak ki. A szobák egyetlen berendezése a földre helyezett farács, ahol helyiségenként 5 hálózsákos turista fér el.

www.galyakilato.hu

galya_kilato.jpg

Tepke-kilátó

A kicsivel több, mint 22 méteres kilátóból megcsodálhatjuk a Börzsönyt, a Mátrát és a Cserhátot is.

www.erdeiszallas.hu

Kékestetői kilátó (TV torony)

A 176 méter magas toronyból a szerencsésebbek tiszta időben akár a Tátráig is elláthatnak. A nyitott kilátó 45 méter magasan található, illetve 42 méteren van a körpresszó, amelyben helyet kapott egy érdekes, mini-palack kiállítás is.

 www.matrahegy.hu
kekesteto_tv_torony_keresztesi_koppany_kepe.jpg

Magas-hegyi Kilátó

A Zempléni Kalandparkban található kilátó lélegzetelállító látvánnyal ajándékoz meg minket, fentről a lábaink előtt hever egész Sátoraljaújhely, a Bodrogköz és Szlovákia látképe.

 www.zemplenkalandpark.hu

Sástói kilátó

Az 53 méter magas kilátót eredetileg Algyőre szánták olajfúrótoronynak, azonban nem felelt meg a magyarországi szabványoknak, így kis átalakítással Sástó egyik nevezetes látogatnivalójává vált.

www.sasto.hu 

sastoi_kilato.jpgForrás: www.orszagalbum.hu

+1: Tokaj TV-torony

A plusz egy kategóriába a tokaji TV-torony került, ugyanis kilátóként nem funkcionál, de közvetlenül a lábától gyönyörű kilátás nyílik az Alföldre és szinte az egész Hegyaljára.

www.tokaj.utisugo.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr328748264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2016.07.12. 14:16:44

A tokaji hegyről 0 közeli a kilátás, még egy nyamvadt pad sincs a hegytetőn.

Syracuse 2016.07.20. 14:08:22

+1: Tokaj TV-torony
Tokajból fel sem lehet menni a hegyre (a toronyhoz), csak maximum turistaútvonalon, műút nem visz fel. Igazából a tarcali hegy az a tokaji hegy...

@jet set: A kilátás egyébként tökéletes, tiszta időben még Miskolc is látható. Viszonylag gyakran járok fel. :D
süti beállítások módosítása