Csillagok, csillagok.. - új attrakció a Mátrában

2013. június 04. 11:55 - Észak-magyarországi régió

Immár a nagyközönség előtt is kitárta kapuit és szabadon látogatható a piszkéstetői obszervatórium, így tovább bővült a Mátra egyébként is igen széles turisztikai kínálata.

A csillagvizsgálót közel 1000 méter magasan, Galyatető közelében találni, amely egyben a hazai megfigyelő csillagászat egyik központja is. Korábban csak külön engedéllyel lehetett belépni, mostanra azonban heti öt alkalommal ingyenesen látogatható a délutáni órákban. Különlegességnek számít, hogy itt található az ország legnagyobb - egy méter átmérőjű -  tükrös teleszkópja.

Az obszervatóriumban rendszeresen fogadnak diák-, valamint turistacsoportokat előzetes bejelentkezés alapján. A látogatás ingyenessé tétele ismeretterjesztő célokat is szolgál: ilyen többek között a csillagászati és természettudományos ismeretek népszerűsítése, valamint a szakma módszereinek és eredményeinek bemutatása profi csillagászok kalauzolásában.

A további tervek között szerepel egy multimédiás előadóterem kialakítása, ahol képek és videók bemutatásával egészítik ki a csillagászati élményt. A terem idén nyáron várhatóan átadásra kerül, így a látogatók még alaposabban megismerhetik majd a szakma szépségeit, valamint a korszerű műszereket és eszközöket, hiteles szakemberek tolmácsolásában.

Aki tehát "földöntúli" élményre vágyik, de szeretne két lábbal a földön maradni, annak érdemes beterveznie valamikor egy látogatást Piszkéstetőre, és megcsodálni ezt a csillagászati különlegességet.

További információ az obszervatóriumról >

piszkesteto.jpg

Fotó: turizmusonline.hu

Szólj hozzá!
Címkék: mátra

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr235343350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása