Szepsy Istvánt az évszázad borászaként méltatják Lengyelországban

2010. december 20. 09:59 - Sándi

Az év emberévé választotta Szepsy István tokaji borászt a Varsóban megjelenő legtekintélyesebb lengyel borszaklap, a Magazyn Wino.

A Grand Prix díjátadó gálát megelőzően egy nemzetközi zsűri számos külföldi pincészet több száz borának megvizsgálása után hozta meg döntését. A magazin decemberi ünnepi számában az évszázad borászaként mutatja be a magyar mestert, akinek egyes borait „a modern kori borászat történelmének legkiemelkedőbb alkotásaiként tartják számon szakmai körökben”. Egyes vélemények szerint ő a gyártója a világ legjobb édes borainak – idézi az MTI a lengyel szaklapot.

A legjobb boroknak járó díjakat is kiosztották a gálán. Édes borok kategóriájában aranyérmet nyert a Royal Tokaji Borászat 2006-os ötputtonyos Blue Label aszúja. A 30 zlotynál (2050 forintnál) olcsóbb fehér borok között bronzérmet nyert a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2008-as Tricollis Cuvée-je, a 60 zlotynál (4100 forintnál) olcsóbb fehér borok kategóriájában pedig szintén bronzérmes lett a tokaji Dobogó Pincészet 2008-as Furmintja.

A díjátadó ünnepség díszvendége a tokaji borrégió és Mád település borászai voltak. A tokaji borászok felajánlották, hogy a magyar EU-elnökség első hónapja során a Magazyn Wino szakértőinek közreműködésével exkluzív borbemutatót tartanak Varsóban. E rendezvényre a lengyel politika és közélet olyan meghatározó személyiségeit hívnák meg, akiknek segítségével a magyar borok a lengyel EU-elnökség kínálatába is bekerülhetnének. E vonatkozásban különösen előnyös helyzetet élvez a tokaji borrégió – írja a szabadfold.hu.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr22527460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása