A múlt hétvégén gyönyörű időben, családias hangulatban zajlott Boldogkőváralján az első Gönci Barack Fesztivál.
A térségben bőven volt ezen a hétvégén választék programokban, ennek ellenére szép számmal érkeztek Boldogkőváraljára a barackünnepre a kikapcsolódni, szórakozni, jókat enni-inni vágyó, mosolygó emberek. Szép számmal jöttek családok, gyerekekkel, különös érdeklődés kísérte a baracklekvárfőző és a főzdebemutató programokat. A finom falatokról a környék éttermeinek legjava gondoskodott.
A rendezvény első, szakmai napját Czakó Mónika, a BESTILLO Pálinkaház tulajdonosa nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy a térség egy újabb, színvonalas, hagyományteremtő rendezvénynek adhat otthont.A szakmai napon a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment, a Debreceni Egyetem és a helyi termelők képviseletében neves előadók tartottak rendkívül hasznos, a Gönci barackkal, a helyi termékekkel, turizmussal, egyediséggel kapcsolatos előadásokat. Szegedyné Fricz Ágnes, a minisztérium főosztályvezető-helyettese a helyi termékek pozicionálásáról és lehetőségeiről, Dr. Szabó Zoltán egyetemi tanár a barackfesztiválokról, Dr. Felföldi János docens a kajszi értéklánc menedzsmentről, Nagy Júlia tokaji TDM menedzser a helyi termékek és az idegenforgalom megtartó szerepéről, Méhész Zsuzsa pedig a panyolai és rozsályi önellátó, élő falu – helyi termékek kapcsolatáról tájékoztatta a megjelenteket.
A konferencia szünetében lehetőség nyílt helyi termék kóstolóra, méghozzá igen stílusos és elegáns formában: a tolcsvai Ős Kaján étterem tulajdonosa maga kínálta Gönci barackra hangolt, kreatív és ínycsiklandozó ételsorát.
A szombati nap a szórakozásé volt: a belépőjegy mellé a látogatók kaptak egy barackot – nem fejre, hanem kézbe, ami aztán gyorsan el is fogyott. A rendezvény több helyszínen zajlott, a BESTILLO Pálinkafőzde udvarán lévő nagyszínpadon Levente Péter a gyermekek majd Badár Sándor a vállalkozó kedvű felnőttek-családok bevonásával lépett fel, aki egyébként az egész rendezvény házigazdájaként és játékmestereként az egész nap hangulatát meghatározta.
Nagy érdeklődés kísérte a környék éttermeinek legjavát, akik erre a napra barackos különlegességekkel készültek. A bejáratnál pillanatok alatt elfogyott az Andrássy Kúria séfje által készített habkönnyű, barackos sütemény – a receptért a szervezők külön levelet küldtek a séfnek, mert aki megkóstolta, szerette volna a receptet is megkapni.
A Magita Hotel és Étterem, az Erdőfénye Kastélyszálló és az Oroszlános Borvendéglő fogta közre az Ős Kaján pultját, igen nehéz volt eldönteni, hogy a mesés kajszilevest, a pástétomot kacsamellsonkával és barackcsatnival, a kemencében ropogósra sült malacot vagy a zsályás-barackos tejberizst érdemes előbb megkóstolni.
Külön öröm, hogy a rendezvényen a pálinkák mellett nagyon kellemes, minőségi borokat és cukros üdítőitalok helyett házi szörpöket, különleges limonádékat fogyaszthattak a vendégek. Az idei év nem kedvezett a baracktermésnek, ami nem fagyott le, az a szokásosnál gyorsabban érett a nagy melegben.
A szervezők a rendezvény előtti héten lebonyolítottak egy nagy sikerű termelői barackvásárt Budapesten, de a rendezvényre igencsak keresni kellett a barackot – aki nem érkezett időben, annak kevés jutott. A barackfajták közül az itt honos Gönci baracknak volt a legnagyobb sikere.
A festői fekvésű Tájház és a patinás Péchy-kúria udvarán álltak a lekvárfőző üstök: a friss, csodás színű, gusztusos üvegekbe töltött, fesztiválos dizájncímkével ellátott, természetes baracklekvár délutánra mind egy szálig elfogyott. Az udvaron szalmabálákból valóságos kis vár állt, melyen a gyerekek kedvükre ugrálhattak, míg a felnőttek Jaczenkó Dóra gasztroblogger zseniális rózsavizes vagy éppen uborkás limonádéit, pihekönnyű fánkját, süteményeit kóstolhatták a hangulatos, diófa alatti, nyitott “romkocsmában”.
A változatos helyszínek közt elektromos kisvonat közlekedett, ennek használata, a várbelépő és az idegenvezetés a várban illetve a pálinkafőzdében mind járt a programok mellett a jegyet vásárlóknak. A vadregényes Arka adott otthont a Balázs Elemér Group jazzkoncertjének. A fűben ülős-barackos-illatos borokat kóstolós koncert felejthetetlen zenei élményt szerzett mindazoknak, akik szeretik a jazzt és azoknak is, akik most barátkoznak vele. Sokan érkeztek kerékpárral, de mindenképp felfokozott érdeklődést (vagy erőteljes baleseti statisztikát) jelent, ha többen járógipszben jelentek meg a koncert kedvéért.
A vár természetes környezete eleve látványos keretet adott a kézművesek bemutatóinak, a Játékkommandó barackos családi és páros versenyeinek, melyeken értékes díjakat lehetett nyerni, majd az esti Ferenci György és a Rackajam koncertnek. A színpad előtt álló sátrakból hol vadpörkölt, hol roston sütött, szuvidált sertésszelet illata szállt – ellenállhatatlanul.
A rendezvény nem csak örömfőzésből állt – a barackos ételek egymással is versenyeztek amatőr és profi kategóriákban – éppígy, mint a házi barackpálinkák, melyből a legjobb készítője egy igazi gönci hordó boldog tulajdonosa lett. A bírák neves szakemberek voltak, a Magyar Gasztronómiai Szövetség képviseletében. Az összefogás és a rendezvény fontossága mellett szól, hogy sokan magukénak érezték, terjesztették és ajánlották a fesztivált, a Facebookon rövid idő alatt többezres rajongótábor alakult ki.
A Gönci barack népszerűsége mellett köszönhető ez annak is, hogy a fesztivál túlmutat a barack ünneplésén. A szervezők egy másik, hasonló adottságú térség szakmebereivel összefogva olyan rendezvénysorozat és olyan helyi szolgáltatások létrehozásán dolgoznak, melyek külön-külön erősítik a területek identitását, vonzerejét és egymást támogatva hasznos, előremutató tapasztalatokat jelenthetnek. A többezres látogatószám a bizonyíték arra, hogy van helye a fesztiválpalettán az igényes, helyi, valódi identitással és nemes célokkal rendelkező rendezvényeknek. A rendezvénysorozat második eseménye az augusztus 3-4-én Panyolán rendezendő Panyolafeszt, avagy FOODSTOCK lesz, ahol világzenei koncertekkel, öko- és gyermekprogramokkal ünneplik majd az érintetlen, Szatmár-beregi település eredetvédett gyümölcseit és különleges gasztronómiáját.
Méhész Zsuzsa
Forrás: www.turizmusonline.hu