Keressük Magyarország 2012. évi Borkirálynőjét!

2012. május 23. 15:32 - Sándi

2012-ben is megrendezésre kerül az Országos Borkirálynő Választás Tarcalon, a Tokaji Történelmi Borvidéken augusztus 16-17-18.-án.  Az elmúlt években Götz Mária Ildikó (Tokaji Borvidék), Bodor Nóra (Mátrai Borvidék), Pfiffer Katalin (Móri Borvidék) és Mihalovics Dóra (Balatonfüred- Csopaki borvidék) kaphatták meg Magyarország Borkirálynőjének a koronáját, hogy aztán királynőként borbemutatókon, fesztiválokon, nemzetközi és hazai kiállításokon népszerűsítsék a magyar borokat. 

Magyarország borkirálynője egy éven keresztül a magyar bor arca, bornagykövet. A választás célja, hogy olyan személyiség képviselje a magyar borokat, aki borismeretével, a borvidékek ismeretével, szépségével, kedvességével lenyűgözi a hazai és nemzetközi borismerő társadalmat.

Ki lehet Magyarország Borkirálynője?

Az Országos Borkirálynővel szemben támasztott követelmények:
- 18-32 év közötti legyen
- valamelyik magyarországi borvidéken Szüret Szépének vagy Borkirálynőnek választották az előző év augusztus 20-a és tárgyév június 30-a között (korábban megválasztott borkirálynő nem indulhat az Országos Borkirálynő címért!)
- Borismereti tudása kimagasló
- kiválóan ismeri Magyarország borvidékeit
- ért a szőlőműveléshez és a borkészítéshez (legalább 2 borvidék specialitásait ismeri)
- vállalja, hogy a következő évi Országos Borkirálynő Választásig képviseli Magyarország borvidékeit itthon és külföldön egyaránt (meghívásra részt vesz a boros programokon, illetve külön szerződés keretében képviseli a borvidékeket a különféle boros rendezvényeken)
- legalább egy idegen nyelven, középszinten beszél (lehetőleg angol vagy német nyelvtudás az ideális), s írásban és szóban használni is tudja a nyelvet
- a borhoz kapcsolódó alapvető gasztronómiai ismeretekkel is rendelkezik (bor-ételpárosítások), ismeri a borkorcsolyákat és el is tudja készíteni azokat
- alapvető sminkelési ismeretekkel is rendelkezik
- alapvető öltözködési ismeretekkel is rendelkezik 

A Borkirálynő választás menete:

Magyarország Borkirálynőjét 3 lépcsőben választják ki:

1. Helyi borkirálynők megválasztása – mindig az előző év augusztus 20-a után, vagy a tárgyév június 30-ig bármelyik magyarországi borvidéken Szüret Szépének vagy Borkirálynőnek választott borkirálynő nevezhet.

2. Szaktudás ellenőrzése – a Borkirálynőnek ismernie kell a borokat és a borvidékeket, beszélnie kell egy idegen nyelven –az írásos tesztek kitöltésére idén a helyszínen, Tarcalon kerül sor.

3. Országos Borkirálynő Választás – döntő. A Tarcalon megrendezésre kerülő döntőben az összes jelentkező borkirálynők mérhetik össze tudásukat, immáron gyakorlati feladatokon keresztül is, az alábbi témakörökben: 

a.) sminkelés
b.) öltözködés
c.) borismeret, illetve borászati ismeretek
d.) elméleti és gyakorlati gasztronómiai ismeretek (borkorcsolya készítés, étel-borpárosítás, stb.)
e.) a megjelenést, imázs teremtés képességét felmérő színpadi feladatok

Ki lesz az Országos Borkirálynő?

A választás kétfordulós:
- szakmai választás
- közönségszavazás  

A szakmai szavazatok alapján legtöbb pontot szerző Borkirálynő lesz Magyarország Borkirálynője egy éven keresztül. A közönségszavazás díjazottja szintén értékes nyereményben részesül. 

A szakmai zsűri összetétele:
A szakmai zsűriben borvidék-független, az érintett szakterületek kiemelkedő személyiségei foglalnak helyet (borászat, smink, kiállás, stb.).

Hasznos:
Amennyiben egy borvidékről több borkirálynő is jelentkezik, javasolni fogjuk, hogy a borvidéken tartsanak előbb borvidéki választást (előselejtezőt). Ha egy településről több borkirálynő is jelentkezik, ebben az esetben a Hegyközség által elismert borkirálynő vehet részt a versenyen. 

A borkirálynők számára a szállást és étkezést az országos döntőn a szervezők finanszírozzák. 

Díjazás:
Magyarország Borkirálynője és udvarhölgyei számos értékes jutalomban részesülnek, ezen kívül számos média megjelenést biztosítunk a számukra a választás után. 

A jelentkezés menete:
A jelentkezéshez kérjük csatolni:
- a borkirálynő önéletrajzát
- 3 db digitális fényképet, nyilatkozattal, hogy a fotókat sajtóanyagokhoz felhasználhassuk
- a megválasztás tényét és időpontját igazoló dokumentumot az őt megválasztó szervezettől

Jelentkezés végleges határideje: 2012. május 20. 
A jelentkezéseket a borfalu@tokaj-turizmus.hu címre várjuk, vagy postai úton az alábbi címre: 
Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület
3910 Tokaj, Serház u. 1.
Regisztrációs díj: 5.000 Ft

A pályázattal kapcsolatban további információ kérhető Lakatos Dórától (70/316 89 31) vagy Nagy Júliától (70/635 25 84). 2012. május 30-ig minden jelentkezést visszaigazolunk!

Az Országos Borkirálynő Választás folyamata nyomon követhető a www.borkiralyno.hu weboldalon, ahol a tavalyi választásról készült fotók és a borkirálynőről és udvarhölgyeiről szóló sajtóhírek is elolvashatók. Az események a Facebookon is követhetőek, cím: facebook.com/orszagosborkiralyno

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr974539713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása