Heves: a zöld megye

2010. december 09. 11:31 - Sándi

Több mint félmilliárd forint értékű fejlesztés kezdődik Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben. Az Egererdő Erdészeti Zrt. sikerrel pályázott az erdei vasút fejlesztésére, a programban ökoberuházások is megvalósulnak, és európai színvonalú idegenforgalmi fejlesztések kezdődnek.
A program pénteki nyitórendezvényén elmondott köszöntőjében Horváth László, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a megye azt szeretné elérni, hogy Hevesről a zöld megye fogalma jusson az ország lakóinak eszébe. Közkedvelt a Mátra, a Bükk, a Tisza-tó, közismertek a megye gyógyvizei, a szőlő és a bor, de kiemelten fontos, hogy a már bejáratott ösvényeken kívül újakat is teremtsünk. Ennek a folyamatnak része az ökoturizmus, s ezért is fontos a szilvásváradi fejlesztés, hangsúlyozta.

Dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt: a Szalajka-völgy, mint az ország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja megérdemli, hogy méltó körülmények között fogadja a vendégeket.

A program részleteit Grédics Szilárd, a szilvásváradi erdészet vezetője ismertette. Kiemelte: európai színvonalú munkahelyeket teremtenek és európai szintű vendéglátást nyújtanak majd. Megteremtik az esélyegyenlőséget: két év múlva kerekesszékkel is megközelíthetővé válik a Szalajka-völgy minden turisztikai látnivalója.

A több mint 500 millió forintból felújítják a kisvasút indító állomásának épületét, a volt erdészházban egy információs irodát, egy elsősegélynyújtásra alkalmas helyiséget és egy, a környezetbarát energiafelhasználást és energiát népszerűsítő bemutatótermet alakítanak ki.
A kisvasút végállomásánál felépítenek egy tájba illő épületet, egy bővített, három szerelvény fogadására alkalmas vasúti peront, illetve a tisztásnál egy ezer négyzetméteres játszóteret is kialakítanak. Mindhárom épületben tágas, akadálymentes mosdók lesznek, a kerekesszékes látogatók pedig a peronokról emelőrámpákkal juthatnak fel a vasúti kocsikra.

Hibrid - dízel és elektromos - hajtást kap az egyik mozdony, és átalakítanak két szerelvényt nosztalgia kocsivá. A végállomásig vezető erdészeti út új aszfaltburkolatot kap, az áramellátást biztosító kábeleket pedig ez alatt, a földben viszik fel a végállomáshoz. A beruházás 2012. június 30-án fejeződik be.


Ide kapcsolódó hír, hogy a Szalajka-völgy nyerte az Origo internetes portál Csillagtúra elnevezésű játékának első fordulóját: az olvasók meggyőző fölénnyel a Szalajka-völgyet jelölték meg a legkedveltebb turisztikai célpontnak Magyarországon.
 

forrás: hevesmegye.hu

Szólj hozzá!
Címkék: heves

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr672504037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása