A jelek az erdőben összeérnek

2010. november 09. 11:00 - Simisimiya

Hogy a jelek összeérjenek, Tokajon is keresztülhalad a Mariazell és Csiksomlyó közötti Mária Út.

A Mariazell és Csiksomlyó közötti Mária Út egyik 108 km-es részének a kijelöléséről és felfestéséről tárgyaltak az érintett települések vezetői Miskolcon, november 5-én a Fráter György Katolikus Gimnázium Dísztermében.

A találkozón az elfogadott útszakasz településeinek összes polgármestere, vagy képviselője megjelent. A házigazda jogán dr. Zsiga Marcell, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a Mária Út Egyesület jelenlévő tagjait, papokat, polgármestereket, s azok képviselőit. Elmondta, hogy amint gyakran meg fel az Országházba, sokszor rákapcsolt a Katolikus Rádióra, ahol szó esett a Mária Út kijelöléséről, s megérintette ez a nemzetközi mozgalom. Kifejtette, hogy mennyire boldog, hogy ebbe Miskolc város is beleesik.

Zarándoklat gyalog

Gonda János katolikus pap figyelmeztetett: kerülendő el a vallási turizmus kifejezés, helyett a zarándoklat fogalmán megszívlelendő, mivel azon rajta van az Isten áldása. Baji Ferenc tanácsolta: lassítsunk le, hagyjuk az autót, válthatunk kerékpárra, majd hagyjuk a kerékpárt is! Ha gyalog megyünk, akkor a Jó Istennel beszélgetünk, egymást gazdagítjuk, mely lényege a gyalogos zarándoklatnak.

Többértelmű jelek

A Mária Út egy olyan útvonal, amely felfűzi magára a Máriához kötődő szent helyeket. De van Észak–Déli Mária út is Czestochowa és Medugorje között. A Mariazell-Csiksomlyói zarándokút megjelölése felfestése, egységes piktograrmmokkal való ellátása arra szolgál, hogy bármely nemzetiségű utazó eljusson a kezdőállomástól, a végállomásig, s vissza.

Ezúttal Sály és Tokaj között kívánják felfesteni a Mária Út jeleit, amely igyekszik elkerülni a kiépített utakat, az aszfaltot. Ezért a vállalkozó településeknek sokszor elbozótosodott dűlőutakat kell megtisztítaniuk a megadott térkép alapján és felfesteni a jelekkel. A jeleknek is több értelme van, ezért a polgármesterek, akik kivétel nélkül vállalták a nemes küldetést, megkapták a sablonokat.

A szervezők hangsúlyozták, hogy csak vízbázisú festéket lehet használni, ezért a jelek elhelyezésére kijelölt felületeket többször át kell majd festeni. Az egységes jelölésrők, s az útról egy kiadványt is szeretnének a búcsújárók kezébe adni. A vezetőség a szervezőkkel e-mailen tartja a kapcsolatot.

A jelenlegi kijelölt szakasz Sály, Miskolc, Sajópálfala, Szikszó, Monok és Tokaj között húzódik, s azt várja az egyesület - mivel már egyes szakaszok készen vannak -, hogy a máriazzeli és a csiksomlyói búcsúhelyszín között a jelek összeérjenek.

Forrás: www.turizmusonline.hu

 

Szólj hozzá!
Címkék: tokaj természet baz

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr532435595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása