Szigor a Tisza-tónál: „kotta” készül a tározóra

2010. november 08. 09:37 - Simisimiya

Olyan kottaként jellemzik a szakemberek a készülő Tisza-tavi Kódexet, amely a következő 8-10 évre meghatározza, hogyan és miből kell majd „énekelni" azoknak a szervezeteknek, önkormányzatoknak, hatóságoknak, amelyek érdekeltek a Tisza-tó hasznosításában és kezelésében.
Az egységes szabályozás igénye először 1998-ban fogalmazódott meg, ám akkor ez a munka befejezetlen maradt. Az idén májusban, a Tisza-tó napján 38 szervezet írta alá azt a szándéknyilatkozatot, melynek alapján a Tisza-tó Fejlesztési Kft. megkezdhette a több száz oldalas dokumentum kidolgozását.
– E terjedelmes dokumentum elkészítését 11 szakmai konzultáción 44 szervezet segítette – közölte a kft. ügyvezetője, Scitovszky Angelika. – A négy fejezetből álló szabályrendszerből a Házirend, valamint a tó- és parthasználatra vonatkozó rész hoz változásokat a tó használói és hasznosítói számára.


Az elfogadást követően a Házirend minden kikötőben, strandon, Tourinform-irodában olvasható lesz. A Kisköre és Tiszabábolna közötti töltésszakaszra  január 1-jétől mindhárom környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság kiad egységes közlekedési engedélyt. Egységes lesz a gáton való tartózkodás, parkolás is, amire csak a tó felőli gátkoronán lesz mód. A Házirend kitér a védett növény- és állatfajok óvására, károsításuk esetén büntetés kilátásba helyezése mellett, de foglalkozik a víz és a vízpart tisztaságára vonatkozó előírásokkal is. A szabályozással igyekeznek visszaszorítani a vadkempingezést.
Újdonság a Tisza-tó jobb parti települései közül a sarudiak termálkút-hasznosításra épülő elképzelése, az óhalászi sziget emlékhellyé alakítása, a Tiszafüred és Poroszló között megépítendő kerékpárút, a nagyhajó-kikötő Kiskörén, az evezős és horgász versenypálya kialakítása Kisköre és Tiszanána között.
– Mivel az önkormányzatok is részt vesznek a szabályok kidolgozásában – folytatta Scitovszky Angelika –, ezért garancia van arra, hogy a kódex harmonizál majd a helyi rendeletekkel.


A májusi aláíráskor a megszólított szervezetek közül egyedül Kisköre önkormányzata nem írta alá a szándéknyilatkozatot. Az új városvezető, Magyar Csilla pótolta ezt.
– Fontosnak tartom, hogy felkaroljuk és támogassuk ezt a kezdeményezést, hiszen mégiscsak meghatározó a városunk szerepe a tó életében, idegenforgalmában. E dokumentum segítheti a helyi rendeletek megalkotását és azok alkalmazását, az önkormányzatoknak, a turizmusból élőknek és az ide érkezőknek is iránymutatás lesz. Az egységes gondolkodás a tó további fejlődésének biztosítéka.
– A kompromisszumra való törekvés nem új keletű, hiszen a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása is húsz év óta egyezségen alapul – mondta el Lovas Attila, a Köti-kövízig igazgatója. – Mivel ebben minden érintett és érdekelt részt vesz, ez biztosíték, hogy valóban egységes szabályozást tudunk elfogadni, és ez az alkalmazásban is megmutatkozzon. Várhatóan a hónap végére elkészül a dokumentum.

Forrás: www.heol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr232432916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása