Újabb fejlesztés Ipolytarnócon

2010. augusztus 02. 10:05 - hanyikur

Miocén erdõvel, lombkorona sétánnyal, játszótérrel, vendéglátó épülettel és pihenõhelyekkel bõvült az ipolytarnóci õslábnyomos terület.

A korábban már Európa Diplomával díjazott, természeti örökségnek számító bemutatóhely fejlesztéseit csütörtökön adták át.  A terület gazdája, a Bükki nemzeti Park Igazgatósága ezzel a beruházással is a vidék földtani értékeire szeretné a figyelmet ráirányítani. Duska József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetõje az új attrakciókról elmondta: az Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület korábban megkezdett turisztikai célú fejlesztéseinek a folytatására még 2008-ban pályáztak, s a nemzeti park 492 millió forint vissza nem térintendõ támogatást kapott. A beruházás összköltsége 571 millió forint volt, a támogatáson felüli összeget saját forrásként biztosították.

A fejlesztés keretében felépült egy vendéglátó épület, egy tíz méteres magasságban vezetõ lombkoronasétány, egy játszótér, egy fedett pihenõhely. Mindezen túl a fogadóépülettõl a geológiai tanösvény bejáratáig vezetõ kõzetparki ösvény melletti 4 hektáros területen új arborétum várja a látogatókat, ahol a 20 millió évvel ezelõtti miocén kor flórájának jelenkori leszármazottjai és õsállat reprodukciók között vezet az út. Az arborétum közepén egy ,a tájba harmonikusan illeszkedõ üvegház található, ahol azokkal a növényfajtákkal ismerkedhet meg az utazó. A fogadóépület pedig egy interaktív kiállítással bõvítették.

A projekt megvalósítási helyszíne az 1944 óta védett Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület, mely 1977 óta Magyar Állam tulajdonában, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kezelésében van. Az 510 hektáros „Õsvilági Pompeji”-t az Európai Tanács 1995-ben Európa Diplomával tüntette ki. Azóta ez az összeurópai természeti örökség része, ráadásul központi magterületének világörökségi nevezése is folyamatban van. A terület egyben a világ elsõ nemzetközi, határon átnyúló geoparkjának, a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geoparknak is szakmai központja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr72192693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása