A szlovákoké is a tokaji?

2010. március 23. 10:04 - Szóbanforgó

A tokaji bor és a Tokaj márkanév használata kapcsán kialakult magyar-szlovák vitáról Gráf József úgy nyilatkozott a Duna Televíziónak: az illetékes EU-bizottság elkövetett egy szakmai hibát, Magyarország minden lehetséges fórumon tiltakozott, a bizottság meg is értette, hogy hibázott. „Ettől függetlenül két vasat tartunk a tűzben, a kormány döntött arról, hogy az Európai Bírósághoz fordul a hiba miatt. Ha a hibát az unió kijavítja, a pert visszavonjuk majd”  - szögezte le a földművelési miniszter.

Emlékezetes: Az Európai Bizottság szlovák kérésre bejegyezte elektronikus adatbázisába a Tokaj nevet, vagyis a márkanév már Szlovákiáé is. Miközben magyar álláspont szerint az ott készült bor nem felel meg a minőségi követelményeknek. A szlovák csatlakozási szerződés szerint Pozsony csak akkor használhatja a nevet, ha megállapodik Magyarországgal. A Duna Televíziónak korábban nyilatkozó fideszes és szocialista európai parlamenti képviselők egyetértettek abban: az Európai Bizottság megsértette az unió törvényeit, amikor Szlovákiának is engedélyezte a márkanév használatát.

forrás: heol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr621861735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása