Bartók Plusz - Rendhagyó operabörze Miskolcon

2016. május 27. 11:03 - Észak-magyarországi régió

Júniusban a zenei világ a Bartók Plusz Operafesztiválra figyel. Idén a Bartók-emlékév kapcsán Bartók életműve álla középpontban, de természetesen sok zenei ínyencség is vár a Miskolcra látogatókra.

sonya_yoncheva_2.jpg

Szonja Joncseva, a megnyitó szólistája (fotó: Gregor Hohenberg / SonyClassical)

Közép-kelet-európai operamustra

„Közép- és Kelet-Európa Salzburgjaként” a fesztivál kitüntetett helyet vívott ki magának a nemzetközi operaéletben. Az idei operamustrán a Kassai Állami Színház Richard Strauss: Ariadné Naxoszban című előadása látható, a Moszkvai Helikon Operából Janaček: A Makropulosz-ügy, a Bukaresti Nemzeti Operából pedig George Enescu: Oidipusz című darabja érkezik Miskolcra. A balettrajongók Prokofjev: Rómeó és Júlia című balettjét láthatják a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera- és Balettszínház előadásában.

Bartók-maraton

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál az idei Bartók-emlékévben egy óriási megaprodukcióval ünnepli a zeneszerzőt. Egy estén, 2016. június 11-én a Miskolci Jégcsarnokban mutatja be Bartók Béla mindhárom színpadi művét. M. Tóth Géza rendezése az emberi élet teljességét kívánja érzékeltetni, benne az egyes előadások a négy őselemet: A Kékszakállú a víz, a Mandarin a tűz, a Fából faragott királyfi a föld, a zene spiritualitása pedig a levegőt idézi. A Jégcsarnok homokkal leszórt játéktere rendkívül érdekes helyszínt és látványvilágot nyújt majd amikor a hatalmas felületre a rendező animációit vetítik, amelyet a lelátón helyet foglaló közönség különös perspektívából láthat.

bartok.jpg

Legyen az opera mindenkié

2012 óta minden évben nagy érdeklődés övezi az „Ezrek operáját”, azaz amikor egy-egy közkedvelt operát Miskolc valamelyik különleges közterén láthat a közönség. Nem kellenek előtanulmányok, hogy az opera elérjen a szívünkhöz. Fantasztikus hatást válthat ki bárkiből, ha egészen közelről hallja az énekeseket, s mindezt kötetlenül, farmerben, akár a járdaszegélyen üldögélve. A miskolci főutcán zajlanak majd a próbák is, így a járókelők szeme láttára születik meg az előadás. A darabot Kerényi Miklós Gábor rendezi, Mester Viktória, Molnár Levente és Hector Lopez Mendoza főszereplésével.

Zene minden műfajban

A miskolci főutcáról nyíló tereken operát és operettet, népzenét és jazzt, kórusmuzsikát és világzenét is hallgathat a közönség. Kevés olyan fesztivál van, ahol a zene különböző ágai így megmutatkoznának. Hernádi Judittól Sebestyén Mártáig, Oszvald Marikától Ónodi Eszterig nagyon sokan énekelnek majd a szabadtéri színpadon. De fellép Palya Bea, Szakcsi Lakatos Béla és Harcsa Veronika is, így mindenki találhat ízlésének megfelelőt a júniusi Bartók Plusz Operafesztivál programjában.

bartok_2.jpg

További részletek:

www.operafesztival.hu

és

facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr298744408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása