Fedezd fel Palócföldet!

2015. május 07. 08:10 - Észak-magyarországi régió

Felsorolunk 6 dolgot, amiért érdemes felkerekedni, és ellátogatni Palócföld eldugott szegleteibe. Rejtélyes legendák, Mikszáth-karakterek és érdekes néphagyományok földje ez.

A horpácsi legenda

Évszázadok óta rejtélyes legenda övez egy apró Nógrád megyei falut, miszerint ahol a csodatermő aranyalma földet ért, ott van a világ közepe, nevezetesen Horpácson. A csoda helyét egy tisztavizű patak csörgedezése jelzi a festői szépségű községben. Horpács a Börzsöny, a Cserhát és az Ipoly találkozásánál, egy horpadásszerű völgyben fekszik, ebből ered a neve az alig 180 fő lélekszámú településnek.

horpacs_604.jpg

Mikszáth 110

A kicsiny falu azonban egyáltalán nem szűkölködik nevezetességekben, itt található például a Szontágh-kúria, amelynek közvetlen szomszédságában magasodik a híres Mikszáth-kúria is. A Tót atyafiak és A jó palócok írója 1904-ben vásárolta meg a horpácsi birtokot Szontágh Páltól.

„Egész életemben vágytam ilyen zugra, elrejtett fészekre.”

– hangoztatta Mikszáth Kálmán, aki a főváros nyüzsgéséből akart kiszabadulni egy olyan helyre, ahol „még a madár sem találja meg”. Mikszáth pontosan 110 évvel ezelőtt, 1905 áprilisában foglalta el a kastélyt. Több írása is itt született, így vált Horpács az „irodalmi térkép” szerves részévé. Az író egykori kedves pihenőhelye napjainkban a Mikszáth Emlékháznak ad otthont.

horpacs_mikszath_emlekhaz_604.jpg

Gyöngyök útja

A környék a túrázni vágyóknak is ideális: Horpács a piros jelzésű túraútvonalon fekszik, és áthalad rajta a Via Margaritarum – avagy más néven Gyöngyök útja – nevezetű zarándokút. A 760 kilométeres út a hajdani középkori országutak nyomában Mátraverebélyt köti össze Mariazellel.

Palóc örökség

Ez a vidék jelképezi a palóc kultúra bölcsőjét is: a hagyományőrző Palóc Úton végighaladva szemtanúi lehetünk a messze földön híres palóc örökségnek. A helyi kézművesség, építészet, gasztronómia, illetve a népviselet, népzene és néptánc mellett a Palóc Galériák hálózata látogatók sokaságát vonzza évről-évre a térségbe. A tematikus útvonal mintegy 30 települést fog össze.

Nógrád, vár

A Palócföld szíveként tartják számon az ezeréves nógrádi várat, ahol a geocachinget is ki lehet próbálni. A kincsesláda-keresés különösen a gyerekek számára élvezetes, ám a fentiek mindegyike remek kikapcsolódási lehetőség lehet akár az egész család, akár kisebb csoportok számára, de megfelelő lehet osztálykirándulás vagy tábor helyszínének is.

HEPI

Szálláshelyet sem kell sokáig keresgélni, mindenhez közel esik például a Horpácsi Európa Pihenő (HEPI) Központ, mely 2014 nyara óta működik, az Együtt Európáért Alapítvány üzemeltetésében. Mivel a falu mindössze 67 kilométerre – alig egyórányi autóútra – fekszik Budapesttől, így nemcsak hétvégi kiránduláshoz, hanem többnapos táborozáshoz is kiválóan alkalmas a környék.

horpacs_hepi_604.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr787432462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása