Világörökségi kirándulás Sárospatak környékén

2015. február 11. 10:42 - Észak-magyarországi régió

Február utolsó napjára szervez kirándulást Tokaj-Hegyalja Világörökségi Gondnoksága. A kellemes kiránduláson résztvevők megismerhetik a Sárospataki várat, Hercegkút pincesorait és Makkoshotykát is.

vilagoroksegi_tura_tokaj_2015_02.JPG

A Rákóczi-vár parkolójából szombat reggel 9-kor induló túra először Hercegkút felé veszi irányát.

Hercegkút, a Tokaj-hegyaljai borvidék sváb települése, nagy múltra tekint vissza. Történelmileg úgy alakult, hogy minden házhoz tartozott pince a falu mellett húzódó pincesorokon, amelyek egyedi összképet is mutatnak. A község északnyugati peremén helyezkedik el a több mint nyolcvan pincét számláló, három-négy szintes Kőporosi pincesor, délkeleten a közel nyolcvan pincét számláló, négy szinten húzódó Gomboshegyi pincesor.

A pincék bejárati szakaszán általában keményebb, andezit kiboltozással találkozhatnak a látogatók, beljebb haladva viszont láthatják, hogy – a Tokaj-hegyaljai borvidék legtöbb pincéjéhez hasonlóan – itt is puha, riolittufa alapkőzetbe vájt járatok vannak. A pincék többsége egy vagy két ágból áll, de akadnak köztük háromágúak is. Mindkét pincesor a világörökség része.

Makkoshotyka szintén a borvidék és a világörökségi puffer zóna része, rengeteg világörökségi értékkel.

Az ingyenes kirándulás a kis szintkülönbség és a 12 km-es táv miatt kezdő túrázóknak is ajánlható, de természetesen a téli időjárásnak megfelelő öltözet ajánlott. A túrát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség túravezetői és a Világörökségi Gondnokság munkatársa vezeti.

Jelentkezni 2015. február 26-ig a tokajunesco@gmail.com e-mail címen lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr347160825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása