7 millió(!) éves mocsárciprusok Miskolcon

2013. november 08. 10:23 - Észak-magyarországi régió

2013. november 20-án megnyitja kapuit Miskolcon a Herman Ottó Múzeum új kiállításának helyet adó „Pannon-tenger Múzeum” épülete.

A Mátra Erőmű Zrt. bükkábrányi külszíni fejtésű lignitbányájában 2007 júliusának elején egy 7 millió évvel ezelőtt elpusztult mocsárciprus-erdő 16 fából álló részletét tárta fel a bányaművelés. A leletegyüttes világviszonylatban is egyedülálló értéket képvisel, hiszen egyrészt a 4–6 méter magas fatörzscsonkok eredeti helyükön és álló helyzetben, mintegy háromdimenziós pillanatképet formázva maradtak ránk, másrészt a rendkívül hosszú idő ellenére a befoglaló üledék eredeti faanyagukat csaknem változatlan minőségben és sejtszerkezettel őrizte meg.

A 2,5–4 tonna súlyú fákból 4 példányt Miskolcra, a Herman Ottó Múzeumba szállítottak, ahol azonnal megkezdődött állagmegóvásuk és konzerválásuk. 2009-ben a múzeumnak lehetősége nyílt beadni egy pályázatot, amelynek köszönhetően „A Pannon-tenger kiállító-épület kialakítása, és a múzeumi rendszerben történő működtetése” projekt megvalósulhatott.

pannontenger.jpg

Fotó: pannontenger.hu

A létesítmény a Herman Ottó Múzeum épülete előtti területen épült fel. Az összesen 942 m2 alapterületű, kétszintes épület mintegy 568 m2-nyi kiállítótérrel, valamint egy 82 m2-es konferenciateremmel rendelkezik. A tervek szerint fontos szerepet tölt majd be a tudományos kutatás és az oktatás területén, valamint számos szakmai program, és időszakos tárlat kap majd helyet benne. Ezek mellett lehetőség nyílik arra is, hogy tudományos ismeretterjesztő előadásokat, filmvetítéseket, ásványbörzéket, rendezvényeket és rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezzenek.

Az „Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora” című állandó földtörténeti és természetrajzi kiállítás a Pannon-medence 17 millió éves történetét öleli fel. A 7 millió éves bükkábrányi mocsárciprusok mellett akár 20 millió éves ősállatok és ősnövények maradványait, az emberi evolúció kezdetét képviselő 10 millió éves rudabányai ősmajom csontjait, a miocén korban keletkezett nyersanyagok csaknem teljes arzenálját is megismerhetik az ide látogatók. A pannon-medencei vulkánosság, a földmágnesesség és a leletkonzerválás interaktív bemutatói mellett egy teljesen önálló szárnyban tekinthetők meg a „Kárpátok ásványai”, melynek gyönyörű darabjait Magyarország második legnagyobb ásványgyűjteményéből válogatták össze a kiállítás rendezői.

További információk a Herman Ottó Múzeum honlapján vagy a www.pannontenger.hu weboldalon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr355620462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása