Egy éjszakás kultúrkaland Észak-Magyarországon is

2013. június 19. 14:56 - Észak-magyarországi régió

„Az egy éjszakás kaland” – ez a hívómondata az idei Múzeumok Éjszakájának, amely most is rengeteg izgalmas és érdekes programot kínál, nem csak kultúrmukiknak.

2013. június 22-én számos észak-magyarországi településen várják hosszabbított nyitva tartással, kedvezményes belépőkkel és színes programokkal az érdeklődőket. A résztvevő múzeumok helyi programfelelősei is kezdik belátni, hogy önmagában az éjszakai múzeumozás nem mindenki számára vonzó, de például a magyar népi erotika pajzán történeteit azért csak-csak meghallgatnánk. Erre Rudabányán lesz lehetőségünk, a Bányászattörténeti Múzeumban, például egy jó kis karaoke után.

A Szent Iván éj miatt kétségkívül a legnépszerűbb program a tűzugrás és tűztánc, amely számos múzeum programkínálatában szerepel. Bár lehet ilyen meleg éjszakákon nem annyira vonzó a tűz körüli táncikálás.. De van lehetőség például veterán autók és motorok felvonulását bámulni Szécsényben, a Kubinyi Ferenc múzeum programjaként.

Nem mindennapi az egri Líceumban található Varázstorony kínálata sem: utazás a naprendszerben és a föld körül, felmehetünk a Líceum tetején lévő panorámateraszra ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, este pedig távcsöves csillagvizsgálat is lesz a „Csillagok városában”.

muzeumok_ejszakaja.png

Különlegességet Tokajban is találni: a Tokaji Múzeum kertjében egy speciális Bacchus-ivókútból kóstolhatjuk meg a múzeum borát, a múzeum előadótermében pedig folyamatos filmvetítés lesz a Tokaji Borvidék történetéről.

Ha még nem tudjuk mi az az ásóbéka, akkor a gyöngyösi Mátra Múzeumban ezt is megtudhatjuk. De akár azt is, hogy az ásóbéka kiáshatta-e a mamutot. Vagy azt, hogy hogyan vadásszunk mamutra. Ilyen és ehhez hasonló szokatlan témájú előadásokkal és játékokkal várják a családokat, de folyamatos kézműves foglalkozások és családi „Barlangimedve-vadászat” is segít elütni az időt. A Mátrai Múzeumok Éjszakája ennél többet is kínál: szervezett buszos túrákat kínálnak fürdőzéssel, koncertekkel, borkóstolóval. Részletek itt >

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül csak pár hely ahol még múzeumi izgalmak várnak ránk: Balassagyarmaton a Palóc múzeumban tűztánc, az Egri Várban található Dobó István Vármúzeumban fegyverbemutató, Mezőkövesden a Matyó múzeumban hímezni tanulhatunk, a Mezőgazdasági Gépmúzeumban pedig történelmi traktorokat is láthatunk működés közben. Salgótarjánban vár a Bányamúzeum és a Dornyay Béla Múzeum, Sátoraljaújhely-Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában játékos anyanyelvi vetélkedőkkel tesztelhetjük magunkat, de hosszabbított nyitva tartással és kedvezményes belépővel vár a füzérradványi Károlyi kastély, a pásztói Pásztó Múzeum, Putnokon a Gömöri Múzeum, Sirokban a Siroki Barlangvár, valamint Telkibányán a Telkibányai Helytörténeti Kiállítás.

Az év legrövidebb éjszakája tehát jócskán tartogat programot, vétek lenne nem kihasználni a lehetőségeket.

A teljes, országos programfüzetet erre a linkre kattintva tudod letölteni >

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr645369016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása