8 másodperces opera Miskolcon

2013. május 06. 13:47 - Észak-magyarországi régió

8 másodperc. Sok vagy kevés? Girolamo Deraco olasz zeneszerző számára éppen elegendő: Taci (Hallgass) című, mindössze 8 másodperces művével bekerült a „Bartók Plusz” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének döntőjébe, így műve bemutatásra kerül a 2013. június 14-23. közötti fesztiválon.

Meg lehet-e komponálni a zenetörténelem legrövidebb operáját egy “kizárólagos zenei gesztussal/mozdulattal”? – veti fel a kérdést a fiatal olasz tehetség. Rekordrövidségű operája mögött mélyenszántó filozófiai gondolatok állnak, melynek közvetítése a nézők felé nem kis kihívás a szerző számára. Deraco pályafutása során azonban nem ez az első komoly megmérettetés, illetve nemzetközi porondon sem most mutatkozik be: számos nemzetközi hírű művésznek komponált, zenéjét egyöntetű elismerés mellett jelentős fesztiválokon mutatták be.

Taci című művével elnyerte a neves nemzetközi zsűri tetszését, amelyet a Miskolci Operafesztivál operaíró versenyének döntőjében, egy „felolvasó” operaelőadás formájában mutatják be, június 22-én. A döntőben ezen kívül még egy olasz nyelvű produkció szerepel, azonban magyar szerző tollából: Németh Norbert: Hazug Románc című operája Olaszországban és olasz nyelven játszódik. Az Operafesztivál ezen felül tartogat még egy olasz előadást: a nemzetközi Verdi-év kapcsán, a Traviata különböző utcai helyszíneken, ingyenes megaprodukcióként kerül bemutatásra.

Három érvet is hallhattunk, amiért érdemes lesz ellátogatnunk a „Bartók Plusz” Operafesztiválra, de ha még ez sem lenne elég, álljon itt még pár ok ösztönzőként: Miskolc mindössze 1,5 óra Budapesttől és 1 óra Kassától, amely 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa. Miskolctapolcán található Európa egyetlen természetes barlangfürdője, a település a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park, valamint az Egri és a Tokaj-Hegyaljai borvidék közvetlen szomszédságában fekszik, így remek kiegészítő programokat kínál a fesztivál idejére.

Látogass el a Miskolci Operafesztiválra, élvezd a nagyszerű előadásokat és töltsd el kellemesen az időt Miskolcon és környékén! Talán picivel többet is, mint 8 másodperc.

További információ és részletes program az Operafesztiválról >

miskolc_operafeszt1.JPG

Archív fotó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr235284454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása