Megnyílt a Tűzoltó Múzeum

2012. augusztus 27. 09:50 - Észak-magyarországi régió

Befejeződött a Tűzoltó Múzeum teljes rekonstrukciója, amelyre az EVAT Zrt. több mint 215 millió forint pályázati támogatást kapott. A megújult épületegyüttes pénteken ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Habis László, Eger polgármestere köszöntő beszédében a tűzoltók, a katasztrófavédelem munkatársainak áldozatos munkáját, bátorságát méltatta. Mint mondta, bátorságra volt szükség akkor is, amikor az EVAT Zrt. úgy döntött, pályázatot nyújt be, s felújítja az épületet. Hozzátette: a történelmi belváros és az északi városrész közötti térség a városfejlesztés súlypontja lesz a közeljövőben. Azt remélik, hogy az évtizedeken át alvó rész ismét felpezsdül, s a létesítmény nemcsak a turisták, de az egriek számára is vonzó lesz, egyfajta közösségi térként szolgál majd.

Várkonyi György, az EVAT Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: arra vállalkoztak, hogy a múlt emlékei közt közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Az épület archaikus kiállítóterében a XX. század első felében működő városi tűzoltóságok muzeális értékű járműveit tekinthetik meg a látogatók, de híradóshelyiség, látványtár és restaurátor műhely is várja az érdeklődőket. A múzeumkertben pedig egy játszóteret is kialakítottak a gyermekek számára.

Az ünnepélyes megnyitón egy új kiállítási tárggyal is gazdagodott a múzeum. Tóth Sándor, a Történeti Tárház megálmodója egy 1917-es tűzoltó sisakot adott át Csontos Ambrusnak, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének.

A múzeumban szeptember 11-én nyílik meg az első időszaki kiállítás Érezd át, 911 New York címmel, amely a 2001-es terrortámadás áldozatainak állít emléket. A tárlat anyaga az Amerikai Egyesült Államokból érkezik.

Forrás: egriszin.hu

Szólj hozzá!
Címkék: eger

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr614734507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása