A Pannon-tenger kiállító-épület kialakítása, és a múzeumi rendszerben történő működtetése

2011. január 24. 11:14 - Szóbanforgó

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság „A Pannon-tenger kiállító-épület kialakítása, és a múzeumi rendszerben történő működtetése" című projekt sajtótájékoztatója zajlott le múlt pénteken
az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP-2.1.1/B-09-2009-0026) keretében

Alapvető célja a Múzeum vezetésének, hogy a múzeum gyűjtőkörét is kibővítse az új épület és kiállítás ürügyén, folyamatos együttműködést kívánnak kialakítani és fenntartani a földtudományokkal, az őslénytannal foglalkozó felsőoktatási intézményekkel, múzeumokkal és amatőr kutatókkal, gyűjtőkkel. Nem csupán a bemutatás, az oktatás támogatása és a szórakoztatás, de hosszú távon a kutatás legalább alapszintű megteremtése is szándékukban áll. Évente 2-3, hazai és nemzetközi szintű konferenciának kívánnak otthont adni elsősorban a geológia és az őslénytan témakörében, ezáltal is besegítve a nagy kutatóhelyek, egymástól távol dolgozó kutatógárdák munkájába, a legmagasabb szintű tudományos információcserébe.

Az új múzeumrész tartalmi és formai kialakításakor nagyon fontosnak tartják, hogy ténylegesen minden korosztályt többször is be tudjanak csábítani és marasztalni az év folyamán. Olyan élményekkel teli tudásbázist kívánnak megteremteni, amelyben a hároméves kisgyerekkel ugyanúgy érdemes betérni, mint a vizsgára készülő egyetemi hallgatónak, vagy akár a szellemi felfrissülésre vágyó nyugdíjasnak. Nem akarják, hogy csupán a szülők hozzák múzeumba a gyereket, mert az „kell". Sokkal inkább szeretnék, hogy a gyerek akarjon a múzeumba jönni és maradni, hogy a többgyerekes családok úgy találkozzanak a kiállításokon, mint ahogy összefutnak a játszótereken....

A Pannon-tenger vízi és a peremterületek szárazföldi növény- és állatvilágát reprezentáló kövületek és csontok helyenként „életre kelnek" majd. Ha valakinek kedve támad, hogy kipróbálja egy ősfa-darab többféle konzerválását, múzeumunkban megteheti, s az „eredményt" hazaviheti, de virtuálisan bemászhat majd az egyik ciprusunk folyadékkal teli tartályába is. Szeretnék, ha a múzeumot szellemi és tartalmi értelemben, a látogatók közreműködésével, azután is tovább építenék, hogy az már elkészült.

Az új múzeumépületben kap állandó és végre méltó helyet a több mint 16000 tételt tartalmazó, és ezáltal az ország leggazdagabb ásványgyűjteményéből rendezett kiállítás is. Kialakításakor arra törekszenek a múzeumban, hogy a laikus szemlélődő, a vizsga előtt álló egyetemista és az amatőr gyűjtő egyaránt rendszeres látogatója legyen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr162609411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása