Megdöbbentő akadályok nehezítik a magyar borászat fejlődését

2011. január 16. 09:19 - Sándi

Interjú Szepsy István tokaj-hegyaljai borásszal az Infó rádión.

Hatalmas fejlődési lehetőség előtt áll a magyar borászat, amelyből a munkahelyteremtés, vagy az országmarketing révén az egész hazai gazdaság profitálhatna - nyilatkozta az InfoRádiónak Szepsy István. A borász szerint azonban a lehetőségekkel ellentétes folyamatok érvényesülnek, ugyanakkor még nincs veszve semmi, de már nagyon kevés az idő. Szepsy arról is beszélt, hogy a legértékesebb termőterületek jelentős részén nem lehet szőlőt telepíteni az uniós szabályok miatt.

Több díj igazolja, hogy a Szepsy Pincészet presztízse igen jó mérőszámokat mutat. Ha az egész magyar borászat presztízsére gondolunk, akkor hol tart most az ország?

Szepsy István: Nem tarthatunk jó helyen, mert több rétegre szakadt az egész magyar bortermelés. Ez még nem lenne önmagában nagy probléma, de az már gond, hogy az egész termőterület nagy csökkenést mutat. Az egyik előadásomban a magyar bortermelésről kellett egy kis esszét előadni, és én azt találtam mondani, hogy ugyan sok rétegű a magyar bortermelés, azonban a csúcson nem elég magas ahhoz, hogy meghúzza az egész piramist felfelé, de amúgy is nagy gondban van, mert a piramis alja bele van süppedve a talajba. Többen kifogásolták, hogy ez nem igaz. Tehát nem állunk semmivel sem rosszabbul ebben a kérdésben, mint más, sikeresebb bortermelő népek, országok.

Tovább a teljes interjúra az inforadio.hu oldalra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr962587112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása