Jövőre végre új lendületet kaphat a mofetta

2010. december 07. 16:28 - Szóbanforgó

Több alkalommal is beszámoltunk már a mátraderecskei mofettát felkaroló, egyre erősödő szakmai lobbi harcáról, amely eddig nem vezetett eredményre. Forgó Gábor, a község újonnan megválasztott polgármestere úgy gondolja, hogy az ügy hamarosan új lendületet kaphat, mivel jövőre az új kormány kiemelten támogatja a gyógyturisztikai fejlesztéseket. A megyei közgyűlés új elnöke, Horváth László is maximális támogatásáról biztosította a derecskeieket, annál is inkább, mivel anno a gyógykomplexum építése is a Széchenyi Terv támogatása révén kezdődhetett meg. A falu első embere egy szakmai konferencián is részt vett, ahol arról egyeztetett a résztvevőkkel, hogy a határontúli településekről is egyre többen vehetnék igénybe a kúrákat. 

A mofetta mellett épülő exkluzív szálloda építése a válság miatt félbemaradt, ám úgy tűnik, hogy hamarosan új befektető veheti át a létesítményt, amelynek építését talán már jövőre befejezhetik. Ez szintén új fejezetet nyithat a mofetta és a falu életében, hiszen az igényesebb vendégek számára is vonzóbbá válhat Mátraderecske. Azt is megtudtuk, hogy a helyben élők ezután is ingyen élvezhetik a kezelések előnyeit.
Az idei esztendő egyébként a mofetta-lobbi jegyében zajlott. Számos hazai és nemzetközi konferenciát szerveztek a szárazfürdőt népszerűsítendő. Az erdélyi Kovásznából érkezett dr. Bálint Zsuzsanna balneológus, kardiológus vezető főorvosnő több fórumon hangsúlyozta, hogy Kovásznán százszázalékos állami támogatást élveznek a hasonló kezelések. Számára is érthetetlen, hogy a hazánkban egyedülálló derecskei gyógygázzal kezelt betegek évek óta hiába várnak erre a segítségre.
 
Köztudott, hogy a páciensek mintegy 80 százaléka szív- és érrendszeri panaszokkal jelentkezik a kúrákra, a legjobb eredményt a magas vérnyomás kezelésében és az érszűkületes betegségek gyógyításában érték el. Romániában az ártámogatott gyógykezelések, rehabilitációs vagy prevenciós kúrák óriási terhet vesznek át a kórházaktól, az így befektetett pénz bőségesen megtérül a beteg és az államkassza javára is.
Megalakult a Mofettával az Egészségért Országos Szövetség is, melynek elnöke, dr. Csáky Csaba egyetemi docens sikeres ifjúsági pályázatot hirdetett a mofetta népszerűsítésére.
 
Dr. Gyetvai Gyula, a mofetta ügyvezető igazgató főorvosa legutóbb arról számolt be, hogy egyre több orvos ismeri el a mofetta gyógyító hatását és küldi Mátraderecskére a betegeit az érsebészeti központokból, a reumatológiai szakrendelőkből. A kezelés egészségbiztosítási támogatási körbe való befogadásáról szólva kifejtette: azt évek óta forráshiányra hivatkozva utasítják el. Ez annál is inkább érthetetlen, mert 2010-ben ez éves szinten mindössze 14 millió forintot jelentett volna. A támogatás hiánya sérti az esély- és jogegyenlőséget. Különösen akkor, amikor köztudott, hogy hazánkban az egyetlen természetes módon feltörő gyógygáz hat betegségcsoportban elismerten gyógyhatású.
 
Mátraderecskén a föld mélyéből gőzölgő szén-dioxid-gáz – amit a szaktárca 1999-ben gyógygázzá minősített – egyedülálló természeti jelensége hazánknak. A mofetta (a gőzölgő gyógygáz) a falu kincse lett. Eredményesen alkalmazható alsó végtagi érszűkületben, magas vérnyomásban, mozgásszervi és cukorbetegségben, csontritkulásban szenvedők fájdalmának enyhítésére, megszüntetésére. Dr. Gyetvai Gyula évek óta küzd az állami támogatásért. Számos szakmai fórumon megfogalmazta: hazánkban egymillió, érproblémával küzdő beteg él, 400 ezer állapota súlyos. Az amputációk száma háromszor annyi, mint Nyugat-Európában.
 
forrás: heol.hu
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr162499874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása