Új lakók a Miskolci Állatkertben

2010. szeptember 23. 13:17 - Ákos23

Habár a nyári szezon véget ért, az ősz folyamán is újdonságokkal várja látogatóit a Miskolci Állatkert és Kultúrpark. A napokban két új lakó mutatkozott be a Trópusi házban, melyek két, Miskolcon eleddig soha nem látott állatfajt képviselnek: egy Liszt-majmocska és egy nagy szőröstatu.
A Miskolci Állatkert Trópusi háza alapvetően két részre osztható: az egyik oldalon madagaszkári félmajmok, a makik élnek, a másik oldal pedig Dél-Amerika élővilágának néhány képviselőjének nyújt otthont. Ez utóbbi gazdagodott most két új, érdekes fajjal.
A Liszt-majmocska (Saguinus oedipus) igen feltűnő megjelenésű karmosmajom, amely nevét Liszt Ferencről kapta, fehér sörénye ugyanis a híres zeneszerző időskori frizurájára emlékeztet. A kis majmok a szabad természetben a fák lombkoronájában élnek, összetartó családi közösségekben. A különféle gyümölcsök mellett nagy mennyiségben fogyasztanak rovarokat és egyéb állati eredetű táplálékot is, valamint előszeretettel nyalogatják a fák nedveit. A kétéves hím egy tenyészprogramnak a keretében került Miskolcra a csehországi Ostrava város állatkertjéből. A tenyészprogram koordinátora egy nőstényt is kijelölt már leendő párjának, így a tervek szerint hamarosan ő is megérkezhet majd Miskolcra.
A nagy szőröstatu (Chaetophractus villosus) nagyon különös helyet foglal ez az állatrendszertanban. Az övesállatok, vagy más néven tatuk a lajhárokkal és hangyászokkal együtt egy kizárólag Dél-Amerikában honos, igen ősi állatcsoport tagjai. Őket nevezzük összefoglalóan vendégízületeseknek, mivel gerincoszlopuk utolsó hát- és ágyékcsigolyáján járulékos ízületi nyúlványokat viselnek. A Miskolci Állatkertbe egy hatéves hím tatu érkezett, szintén Csehországból, az Olomouci Állatkertből. Mivel a szabad természetben magányos életmódúak, így egyedül is jól érzi magát, de a jövőben természetesen szeretnének neki is társat találni az állatkert munkatársai. A nagy szőröstatu azonban nem túl gyakori állat az állatkertekben – a nyilvántartások szerint az egész világon alig 120 egyedét tartják – közülük eggyel immár a Miskolci Állatkert látogatói is megismerkedhetnek.

Forrás: www.boon.hu

Szólj hozzá!
Címkék: miskolc baz

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr592317789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása