Épülhet a Pannon-tenger Múzeum

2010. szeptember 16. 10:11 - Ákos23

Európai uniós támogatással válnak látogathatóvá a nagyközönség számára az Európában egyedülálló mocsáriciprus-erdő maradványai.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumok Igazgatósága a XXI. század kihívásainak megfelelőn, komplex tervet dolgozott ki a Herman Ottó Múzeum kibővítésére és a látogatóbarát múzeumi bemutató rendszer kialakítására, mely az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP-2.1.1/B-09-2009-0026) keretében 369.231.616 forint európai uniós támogatást elnyerve 2010. május 28. és 2012. május 31. között valósulhat meg.

A Herman Ottó Múzeum előkertjében, földbe süllyesztett módon kialakításra kerülő új Pannon Tenger Múzeum mintegy 940 m2-en, három kiállító csarnokkal és egy konferencia teremmel valamint a kapcsolódó kiegészítő egységekkel, mind a múzeumi tudományos-szakmai munka, mind a széleskörű érdeklődésre számot tartó kiállítások számára alkalmas helyszínt jelent. Az akadálymenetes közlekedők és szociális helyiségek kialakításával pedig a mozgáskorlátozottak, és a kisgyermekes családok számára is nyitottá válik az intézmény.

Az új épület és a kiállító terek egyfelől otthont teremtenek az Európában, de a világban is ritkaságnak számító miocén kori leletritkaságok állandó kiállításának, másfelől a Múzeum részére lehetőséget biztosítanak egy olyan új – hazánkban még ritkaságnak számító – múzeumi pedagógiai program megvalósítására, amely az érdeklődők életkorának és ismeretanyagának megfelelően törekszik az érdeklődés felkeltésére, illetve az ismeretterjesztésre. A két, főattrakciót jelentő miocén kori „Pannon-tenger” és a „Kárpátok ásványai” állandó kiállítás mellett, időszaki illetve előzetes bejelentkezéssel megszervezésre kerülő interaktív programok teszik a múzeumlátogatást egész napos programmá.

A megvalósuló fejlesztés azon túlmenően, hogy a szemléletes bemutatás módja által beépülhet az iskolai oktatási programokba, igen jelentős vonzerőként jelenik, meg a város és régió turisztikai kínálatában. Az előzetes számítások szerint a mai látogatószám ötszörösét is meghaladó érdeklődés így amellett, hogy az átadást követő ötödik év végéig kilenc új munkahelyet teremt a Múzeumban, nagymértékben hozzájárul a régió turizmus fejlesztéséhez is.

Szólj hozzá!
Címkék: miskolc baz szakmai

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr282299891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása