Észak-magyarországi falu

2010. május 18. 10:23 - hanyikur

Bő egy hónap múlva megnyílik a szentendrei Skanzen nyolcadik tájegysége, az Észak-magyarországi falu.

A készülő Észak-magyarországi falu tájegység az Ipoly és a Bodrog közötti terület hagyományos népi építkezését, életmódját mutatja be. Tucatnyi lakóház és harminc melléképület idézi fel Nógrád, Heves, Borsod és a történeti Gömör jellegzetes portáit a szegény summások tufába vájt barlanglakásaitól a kisnemesi lakóházakig. Az épületek, illetve másolataik összesen 26 településről származnak. Hét portához 12 lakóépület és 26 melléképület tartozik, melyek közel 5.000 tárgyat rejtenek majd. Az új tájegység látogatói szemügyre vehetik majd a fával, kővel, földdel, téglával dolgozó változatos építési megoldásokat: kunyhót, pincelakásokat, téglaházakat.

„Bár a Skanzen kiállításait ezúttal is a személyesség, az egykori élet aprólékos rekonstrukciója hitelesíti, a 21. század múzeumában folyamatosan fejlesztenünk kell a bemutatás módszereit is”, véli a tájegység felelős muzeológusa, Nagyné Batári Zsuzsanna. Az Észak-magyarországi faluban ezért minden korábbinál több lesz a kipróbálható, megtapintható, körüljárható részlet, a látogatókat párbeszédbe vonó kérdés, ötlet és meglepetés, önreflexív játék, megosztott műhelytapasztalat. A kiállításban hangfelvételek, filmek, használatba vehető bútorok, szerepjátékok segítik az élményszerű megértést. A berendezett márianosztrai ház látogatója például egy disznótorba érkezik, ahol malac visít, hangja betölti a teret, de már asztalra kerültek a toros ebéd (makett) finomságai. A perkupai lakóházban lakodalomi zene szól, s mintha még a vendégek sziluettje is táncra perdülne a falon. A karancskeszi ház fonójának látogatói ujjbegyeikkel tapogatózhatnak a szöszök birodalmában. A novaji ház falán régi és modern, magyar és nem magyar sütőformák sokasága idézi fel egy fontos konyhai eszköz evolúcióját, a híres novaji kalács receptjét pedig el is vihetik a helyszínről a konyha szerelemesei. Domaházán lefekvéshez készülődnek a ház lakói, precíz fénycsóva mutatja a teendők sorrendjét, mielőtt a lámpa is elalszik.

A tájegység épületei elkészültek, a területen jelenleg tereprendezés és kertészeti munkák zajlanak. Néhány napja elkezdődött a pontosan megtervezett enteriőrök berendezése is, a következő hetekben közel ötezer műtárgy kerül a helyére.

A tájegység megnyitó ünnepségére 2010. június 25-én kerül sor, egy nappal később a látogatók is birtokba vehetik az Észak-magyarországi falut. Az új tájegység egész évben, vagyis télen is látogatható lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr192012205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása