Polgári és paraszti minivilágok elevenednek meg a várban

2010. április 22. 15:59 - hanyikur

Játékhagyomány és játékdivat címmel nyílt kiállítás az egri vár Dobó-bástyájában, ahol csaknem 600 játék csábít a mesék világába.

A gyermekek – éljenek főúri, polgári vagy paraszti társadalomban – rendszerint utánozzák a felnőttek világát. Ezt az igényt a játékgyártók is kiszolgálták azzal, hogy a gyermekek kedvéért leképezték a szülők életét, szokásait.

A mintegy 600 darabos tárlat jó alkalmat kínál a nosztalgiázásra.

Az egri vár Dobó-bástyájában megnyílt „Játékhagyomány és játékdivat” című tárlat sok tanulsággal, meglepetéssel szolgál. Az október 17-ig látható kiállításon mintegy 600 játék csábít a mesék világába. Láthatóak a XIX. század végének porcelánfejű, fatestű babái, amelyeknek ízületeit gömbcsuklók tették mozgathatóvá, megjelenik a millenniumi kiállításon is bemutatható zeneszerkezetes mozgó anya és gyermeke.

Nem hiányoznak a babaházak, a polgári szalonok kicsinyített másai, de a fiúk kedvelt játékai, a vasút- és autómodellek is éppúgy megcsodálhatók, mint a népi játékok praktikus, természetes anyagokból készült darabjai, rongybabái, faragványai.

Az Egerben fél éven át látható bemutató alapja az egri játékgyűjtemény, Faragó Lóránt és Virágh Margit kollekciója. Érkeztek tárgyegyüttesek a Magyar Nemzeti Galériából, a Hatvany Lajos Múzeumból, a Néprajzi Múzeumból, a miskolci Herman Ottó Múzeumból és a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumból is.

forrás: www.heol.hu

Szólj hozzá!
Címkék: eger vár

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr751942807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása