Tokaj-Hegyalja újra Brüsszelben

2010. március 19. 09:57 - Papp Tünde

Magyarország uniós csatlakozása óta második alkalommal mutatkozott be Tokaj-hegyalja borvidék az Európai Parlamentben 2010. március 17-én.
   
Tabajdi Csaba kezdeményezésére négy borászat hat borát mutatták be huszonhét tagország európai parlamenti képviselőinek és más uniós intézmények dolgozóinak Brüsszelben.

"A magyar borok nem ismeretlenek Európában, de folyamatos népszerűsítésük elengedhetetlen az erős európai versenyben. Az igazi borkedvelőknek persze nem kell bemutatni a tokajit, hiszen az a külföldi szaküzletek polcain is gyakran megtalálható. Sajnálatos azonban, hogy a nyugat-európai áruházláncokban lényegében nincs jelen a magyar bor. Rendszeres bemutatókkal és következetes termék-marketinggel minél szélesebb körben ismertté kell tennünk borainkat, különösen az első számú hungarikumot, a tokajit. A tokaji bor növeli hazánk hírnevét és turisztikai vonzerejét is" - mondta Tabajdi.

A tokaji borbemutatónak különös aktualitását ad a "Tokaj" eredet-megjelölés körül, az Európai Bizottság jogsértő eljárása nyomán újonnan kiéleződött névvita. Tabajdi Csaba közleményében jelezte, hogy az ügyben írásbeli kérdés formájában az Európai Bizottsághoz fordult, felszólította az uniós intézményt a jogsértő állapot megszűntetésére. Tabajdi Csaba leszögezte: A "Tokaj" jelzés használata körül kialakult vita ellenére a március 17-i borbemutatót nem a feszültség és az ellentétek jegyében fogják eltölteni, és mindenkit szeretettel várnak.

A borok összetétele jól tükrözi a Tokaj-Hegyalja borvidék széles spektrumát. A Tokaj Kereskedőház, mint állami tulajdonú nagyüzem, a különleges hírnevet elért Szepsy pincészet, valamint a most felfutó, szintén közepes méretű Fitomarkt Kft. és Bene pincészet borait egyidejűleg ismerhetik meg a résztvevők. A bemutató színvonalát a borok mellett olyan szakavatott és elkötelezett szakemberek előadásai emelték, mint Botos Ernő Péter, az FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének korábbi igazgatója, valamint Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója.

A bemutató borai:

1. Furmint (fahordós érleléssel) 2008, Tokaj Kereskedőház

2. Száraz Szamorodni 2002, Tokaj Kereskedőház (Prémium borcsalád)

3. Édes Szamorodni Szepsy István

4. 5 puttonyos aszú 1999, Fitomark Kft

5. Késői Arany 2008, Tokaj Kereskedőház 6.

6 puttonyos aszú 1993, Bene Pincészet

Forrás:

www.turizmusonline.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr931851702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása