Elkezdődtek Edelényben a Kastélysziget projekt munkálatai

2009. november 20. 09:40 - hanyikur

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) Turisztikai Attrakciók Fejlesztése kiemelt projektek keretében rajtolhat a Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ Edelény csaknem 2,2 milliárd forintos projektje, amelyből több mint 1.8 milliárd forint az uniós támogatás.

A projekt célja a kastély felújítása, turisztikai hasznosítása, amely egyben a Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztését és a térség gazdasági fellendülését is szolgálja. – jelentette be 2009. november 19-én sajtótájékoztató keretében Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. A tájékoztatón ismertette a projekt hatásait Gúr Nándor a térség országgyűlési képviselője és Kováts Kornél Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője. A projekt munkálatairól Farkas László FK-Raszter Építő Zrt vezérigazgatója számolt be.

A regionális támogatással bíró projekt fő elemei: a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastély főépületének külső-belső felújítása, a termeiben található művészeti értékek restaurálása, illetve a hosszútávon történő fenntartás és értékmegőrzés érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítása. Lényeges projektelem a kastély környezet, sziget jellegének visszaállítása, látogatóbarát parkoló kiépítése is.

A beruházás során, a kastélykerttel együtt több mint 8000 négyzetméter terület kerül felújításra, fejlesztésre, ebből akadálymentes (belső terek) 1625 négyzetméter lesz, valamint 70 új autó és 8 busz parkoló is épül. A projekt nyomán 30 új munkahely létesül, s a turisztikai attrakcióhoz kapcsolódó szolgáltatások pedig számos vállalkozásnak adnak majd munkát a térségben. A kastély látogatottsága az 5. évre eléri a 100 ezer főt.
 

Szólj hozzá!
Címkék: vár szakmai

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr781538803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása