Augusztus utolsó hétvégéjén kemencében készített sütemények kóstolója és a szilvafaggatás. Szilvalekvárfőzés, hagyományos kézi kavarással üstökben, kemencében sült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója, gyermekeknek kézműves foglalkozás, kézművesek bemutatója és kirakodóvására, borkóstolási és étkezési lehetőség, néptáncbemutató és táncház.
Programok:
2014. augusztus 29. péntek 15:00-18:00
Kemencében készített sütemények kóstolója és a szilvafaggatás bemutatása.
2014. augusztus 30. szombat 10:00-16:00
Szilvalekvárfőzés,hagyományos kézi kavarással üstökben, kemencében sült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója, gyermekeknek kézműves foglalkozás, kézművesek bemutatója és kirakodóvására, borkóstolási és étkezési lehetőség, néptáncbemutató és táncház.
Esemény a Facebookon.
Belépő: Felnőtteknek 500.-, Gyerekeknek 300.-Ft, mely tartalmazza egy szilvalekváros sütemény fogyasztását is!
A nemesített gyümölcstermesztés a múlt században, a századelőn még nem volt számottevő, annál inkább jelentős volt a vadgyümölcsök gyűjtése. Vadalmát és vadkörtét szedtek a legtöbbet, zsákszámra terítették be a kemencébe, ill. egyes portákon külön erre a célra készített aszalók is voltak. Szinte a szilva volt az egyetlen nemesített gyümölcs, amiből kiadósabb mennyiséget termeltek. Noszvajon ezt is aszalták, vagy szilvalekvárt főztek a bercencei szilvából (4 üst szilvából lett kb. egy üst lekvár).
Noszvajt a környékbeliek susinkás falunak csúfolták, ez volt az aszalt gyümölcs ismert neve. A susinka kevés cukros vízzel összefőzve csemegének számított, még a karácsonyi asztalra is tették.
A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, s rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre.