Szilvanap Noszvajon

2014. augusztus 26. 08:58 - Észak-magyarországi régió

Augusztus utolsó hétvégéjén kemencében készített sütemények kóstolója és a szilvafaggatás. Szilvalekvárfőzés, hagyományos kézi kavarással üstökben, kemencében sült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója, gyermekeknek kézműves foglalkozás, kézművesek bemutatója és kirakodóvására, borkóstolási és étkezési lehetőség, néptáncbemutató és táncház.

1407148091_600x500.jpg

Programok: 

2014. augusztus 29. péntek 15:00-18:00

Kemencében készített sütemények kóstolója és a szilvafaggatás bemutatása.

2014. augusztus 30. szombat 10:00-16:00

Szilvalekvárfőzés,hagyományos kézi kavarással üstökben, kemencében sült szilvalekváros bukta készítése, kóstolója, gyermekeknek kézműves foglalkozás, kézművesek bemutatója és kirakodóvására, borkóstolási és étkezési lehetőség, néptáncbemutató és táncház.

Esemény a Facebookon.

Belépő: Felnőtteknek 500.-, Gyerekeknek 300.-Ft, mely tartalmazza egy szilvalekváros sütemény fogyasztását is!

A nemesített gyümölcstermesztés a múlt században, a századelőn még nem volt számottevő, annál inkább jelentős volt a vadgyümölcsök gyűjtése. Vadalmát és vadkörtét szedtek a legtöbbet, zsákszámra terítették be a kemencébe, ill. egyes portákon külön erre a célra készített aszalók is voltak. Szinte a szilva volt az egyetlen nemesített gyümölcs, amiből kiadósabb mennyiséget termeltek. Noszvajon ezt is aszalták, vagy szilvalekvárt főztek a bercencei szilvából (4 üst szilvából lett kb. egy üst lekvár).

Noszvajt a környékbeliek susinkás falunak csúfolták, ez volt az aszalt gyümölcs ismert neve. A susinka kevés cukros vízzel összefőzve csemegének számított, még a karácsonyi asztalra is tették.

A szilvalekvár és az aszalt szilva ízletes és egészséges csemege, tartósítószer nélkül is éveken át őrzi minőségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, s rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr406634141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása