Mi is az a Nemzeti Parki Termék védjegy?

2013. november 12. 13:21 - Észak-magyarországi régió

2013 márciusban hirdette meg először a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ún. Nemzeti Parki Termék védjegy pályázatot, amellyel korábban még nem találkozhattunk. Lássuk miről is szól ez bővebben.

Adott egy természetvédelmi terület – jelen esetben egy egész Nemzeti Park –, számos helyi kistermelő és rengeteg kiváló minőségű élelmiszer. Mindez párhuzamba állítva olyan nemes célokkal, mint a természettel harmonikus gazdálkodás és termék előállítás ösztönzése, vagy a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emelése. Ha mindez rendelkezésre áll, már csak egy szakmai bírálóbizottságra van szükség, aki odaítéli a Nemzeti Parki Termék védjegyet az arra méltó termékeknek és termelőknek.

Az első felhívás még csak tejtermékekre vonatkozott, aztán a második, augusztusi pályázat már lekvárok, szörpök, mézek, és hústermékek nevezését is lehetővé tette. A címre bárki pályázhatott, aki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén természetvédelmi oltalom alatt álló területen termel, és termékeinek előállítása a természettel összhangban történik.

A védjegy-rendszert egyébként a Vidékfejlesztési Minisztérium hozta létre azzal a céllal, hogy a helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezeteket támogassa, valamint eladásra szánt termékeik megbecsülését növelje, ezzel bővítve a piaci lehetőségeiket. A védjegy bevezetésétől a környezettudatosság növelését, a térségi, természetvédelmi, vidékfejlesztési és gazdasági együttműködések erősítését várják.

A védjegyeket legutóbb a szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon adták át 11 termelő, 26 terméke számára. Az elkövetkezendő hónapokban érdemes lesz figyelni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapját, újabb védjegy-pályázat kiírását keresve, hiszen valóban komoly lehetőséggel kecsegtet a kistermelők számára. Nekünk pedig, fogyasztóknak nincs más dolgunk, mint élvezni a kiváló minőségű élelmiszereket.

NPi vjgy_02.jpg

Nemzeti Parki Termékek Szarvaskőn - Fotó: BNPI

Szólj hozzá!
Címkék: természet bükk

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr735629104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása