Fókuszban az Egri Bikavér Ünnep 2013

2013. július 10. 16:35 - Észak-magyarországi régió

Számos borfesztivált rendeznek Észak-Magyarországon, az Egri Bikavér Ünnep azonban mégis valahogy más. Valamiért különleges. Ennek okait vettük górcső alá.

Van abban valami megnyugtató, mikor olyan helyre tévedsz, ahol senki nem siet sehová. Na, a Bikavér Ünnep pont ilyen. Az emberek rászánják a délutánjukat, estéjüket, sétálgatnak az Érsekkertben, beszélgetnek 1-2 pohár bor mellett, esznek valami finomat, majd békésen hazaballagnak. Ha kedved szottyan, viheted kedvenc pokrócodat is, leteríted a fűben, és a tó partján félig ülve, félig fekve kortyolgatsz egy jó Egri Csillagot, amolyan hippisen.

Talán épp a helyszín miatt ennyire különleges a Bikavér Ünnep atmoszférája. Ilyen szempontból szerencse, hogy a rendezvény kinőtte magát, így évekkel ezelőtt át kellett költöztetni az Érsekkertbe, ahol úgy fest igazán otthonára lelt. Idén már 17. alkalommal rendezik meg 2013. július 11-14. között, folyamatosan növekvő érdeklődés mellett. Az Egri Borvidék legjobb borait és borászait találhatod itt meg, akik a legkiválóbb éttermekkel közösen exkluzív gasztronómiai élményeket kínálnak.

bikaverunnep.JPG

Fotó: egrihegykozseg.hu

Az idei borünnepen a két sztárvendég - az Egri Csillag és az Egri Rozé - mellett, egy valódi bortörténeti unikum is lapul majd a borászok pultjai alatt. Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójának alkalmából elkészült az ún. "Gárdonyi-bor", Egri Csillag és Egri Bikavér kategóriában is. A borokért és ételekért a korábbi évekhez hasonlóan borérmével, 5 és 10 borérme értékű borjeggyel, illetve ételkóstoló érmével fizethetünk - ez lényegesen leegyszerűsíti a folyamatot, hiszen nem kell a visszajáróval bajlódni.

Két borozás között pedig ott vannak a koncertek - immár hagyományosan több színpadon. Az irányzat egyértelműen folk és világzene, a két legnagyobb név idén a Kerekes Band és a Besh O Drom. Szintén hagyomány már, hogy traktorbemutató, traktorszépségverseny és traktoros gyorsulási verseny kíséri a rendezvényt. A legjobb az egészben mégis a hangulat és a kötetlen baráti beszélgetések. Akkor sem kell csüggednünk, ha alig ismerünk valakit, 1-2 pohár után sokkal barátkozóbbak az emberek, így például könnyen beszédbe elegyedhetünk nyugdíjas győri borásszal, vagy akár egy szegedi orvossal is.

Még valami. A Bikavér Ünnep nem a nagyivók rendezvénye (bár ettől függetlenül mindig akad aki "elfárad"..). Itt a minőségi borok és a kulturált borfogyasztás az uralkodó. Azt, hogy pontosan mi adja a Bikavér Ünnep sajátos varázsát, mi sem tudnánk megmondani, talán mindezek együttesen teszik a régió egyik legjobb borfesztiváljává. Egy azonban biztos: ahogyan tavaly is, idén is ott leszünk. Addig is egy kis videós ajánló, hogy mire számíthatsz:

Ha pedig egy kis plusz infora vágysz, azt is megtalálod: www.bikaverunnep.hu avagy http://www.facebook.com/egribikaverunnep

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr675377634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása