Kassa és Miskolc egymást ajánlja

2012. szeptember 28. 13:22 - Észak-magyarországi régió

A turizmus világnapja alkalmából sajtótájékoztató keretében ismertették a Miskolc és Kassa városai között meglévő turisztikai együttműködést, illetve Miskolc és a régió idei idegenforgalmi eredményeit.

miskolckassa120927_csl.jpg

Kákóczki András, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának a vezetője mutatta be a vendégeket, majd felkérte Kiss Gábor alpolgármestert a hozzászólása elmondására. Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a turizmus folyamatosan növekvő gazdasági ágazat. Az előrejelzések szerint az idén a világ utazóinak a száma át fogja lépni az egymilliárdot. Nagy öröm számára, hogy Miskolc tekintetében is jó hírekről számolhat be, az év első hét hónapjában 6,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el városunkban, mint az előző év azonos időszakában. Miskolc és kistérségében 46 százalékkal növekedett a négycsillagos szállodák vendégéjszakáinak a száma, amihez Miskolc új férőhelyekkel járult hozzá. Szólt a Tourinform iroda akciójáról, valamint kitért az új TDM szervezetre is.

Ezt követően áttért Miskolc és Kassa együttműködésére. A két város közt 1997-től van testvérvárosi kapcsolat. A két önkormányzat közt tavaly márciusban kezdődtek tárgyalások a kultúra, sport és turizmus terén található kapcsolódási pontokról, együttműködésről, különös tekintettel, hogy jövőre Kassa lesz Európa (egyik) kulturális fővárosa.  Kitért rá, hogy Kassa főpolgármestere a közelmúltban részt vett az I. Miskolci Sörfesztiválon és ekkor együttműködési keret-megállapodást kötöttek. Miskolc jelen lesz az Európa kulturális fővárosa programsorozat januári megnyitóján, majd több miskolci rendezvényből is ízelítőt kaphatnak Kassán az érdeklődők. Ugyanígy Kassa nagy rendezvényei is bemutatkoznak Miskolcon, mint például a Fehér éjszaka.  A budapesti Főszezon turisztikai kiállításon és vásáron díszvendégként mutatkozik be Miskolc és Kassa városa – ami Kiss Gábor olvasatában szimbolikus értékű. A két városban közösen népszerűsítik majd egymás kiemelt rendezvényeit.  Az alkalmat megragadva megköszönte a szlovák félnek az együttműködést.

Pavol Mutafov professzor, Kassa főpolgármesterének képviseletében ugyancsak felidézte a két város együttműködésének a történetét, nem csak az önkormányzatok között van kapcsolat, hanem kulturális téren is. Ez az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy közösen mutassák meg magukat majd Kassán, az Európa kulturális fővárosa programsorozat keretében. A Főszezon együtt lesznek díszvendégek, a Fehér éjszakára pedig várják a miskolciakat Kassára. Peter Sokol, a kassai kulturális főváros marketing vezetője megköszönte a marketing együttműködést. Örömmel nyugtázta, hogy nőtt Miskolcon az idegenforgalom, amely nem csak a fürdővendégeknek, hanem a kultúra iránt érdeklődőknek is köszönhető. Suzana Pacakova, a Fehér éjszakák szervezője elmondta, hogy tíz éve Párizsból indult az akció, amelyhez három éve csatlakozott Kassa. A kortárs művészetek legnagyobb szlovákiai rendezvényére tavaly 50 ezren látogattak el.  A Fehér éjszakán egy különleges térképet kapnak a résztvevők, amelyen bejelölik a 35 helyszínt, ahol a zene a tánc és a fény játsza majd a főszerepet. A kortárs művészetek világsztárjai lépnek fel. Miskolcról különjáratokat indítanak, a tourinformban válthatnak majd jegyet.

Hidvéginé Molnár Judit, az Észak-magyarországi Regionális marketing Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a régióban 10,3 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma, ezzel a legdinamikusabb régió az országban. Ez azonban csak a növekedési arányt jelzi, nem az abszolút számokat. Látják, hol van szükség fejlesztésekre. A négy csillagos wellness szállodák a legkedveltebbek, ezek hozták a növekedést – tájékoztatott az idegenforgalmi szakember. A szálláshely manapság önmagában kevés, színes programokra is szükség van.

Miskolcra, Borsodba a legtöbb külföldi turista Lengyelországból érkezik, utána pedig németből – mind két irányból kevesebben érkeztek. Dinamikus növekedést tapasztaltak orosz viszonylatban, román is növekedett és  a szlovák, ukrán turisták száma is nőtt.  A fürdőket és borokat említette a vonzerők közül, illetve kitért rá, hogy a helyi termékeket minél inkább be kell vonni a turizmusba. Hidvéginé Molnár Judit sok sikert kívánt a közelmúltban megalakult TDM szervezet működéséhez.

Forrás: minap.hu

Szólj hozzá!
Címkék: miskolc szakmai

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr134808266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása