Egy kis tornai falu nagy napja

2010. szeptember 27. 13:16 - Ákos23

Csűrt avattak Tornabarakonyban, az Aggteleki-karszttal határos Cserehát északi szegletében.
Történt ez ott, ahol – gondolnánk-, már a madár sem jár, egy félreeső, csökkenő népességű, apró zsákfaluban, ahol néhány csodálkozó, öreg tekintet kereszttüzében a friss levegőn és a madárfüttyön, no meg a parasztportákon kívül az utazó "nem sokat" talál.
Pedig volt itt élet. S ha volt, hát van is, lesz is. Ezt egyre többen gondolják így azok közül, akik a hétközi rohanásból menekülve itt találtak csendre s békére.
Ezek az emberek baráti körből álló alapítványt hoztak létre, tették a dolgukat. Norvég Civil Támogatással most kutatótábort szerveztek, a Cserehát népi építészeti emlékeinek feltárására, melynek eredményéből – a csűravatóval egybekötve – kiállítást rendeztek. A kutatás eredményeképp korhűen rekonstruált csereháti csűrt építettek, amely méltó otthona a kulturális életnek. A csűr alkalmas a térség nagy rendezvénysorozatának, a Gömör-tornai Fesztivál esemyéneinek lebonyolítására is.
A csűravatót követően helyi hagyományokat felelevenítő s helyi művészek által megszólaltatott és eltáncolt népzenei és néptánc műsor következett, közben a szlovákiai Szepsiből érkező borász mutatta be borait, amelyhez kemencében sült barakonyi kőttest kínáltak.

Forrás: www.turizmusonline.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr282326783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása