Megnyílik Szurdokpüspöki új tanösvénye!

2016. május 11. 15:12 - Észak-magyarországi régió

2016. május 18-án Szurdokpüspökiben az EGERERDŐ Zrt. és Szurdokpüspöki Község Önkormányzata ünnepélyes keretek között átadja a Diósi-tanösvényt a Hanák Kolos Közösségi- és Emlékházban.

szurdokpuspoki_tanosveny_matra.jpg

Diósi-tanösvény

Megközelíthető Szurdokpüspökiből a Pincesoron keresztül. A tanösvény első állomása a településtől kb. 1500 m-re található. A tanösvény, amelynek hossza körülbelül 4500 méter, 8 állomásból áll, két helyszínen pihenőhelyet alakítottak ki. Túrázás közben, ha megszomjaznak a természet kedvelői, a Delelő- és a Gúnár-kút vizétől felfrissülhetnek.

A település vezetésének kezdeményezésére a Szurdokpüspökiben született Hanák Kolos születésének 160. évfordulóján indult el a közös gondolkodás Hanák Kolos munkásságának színhelyeivel, amelybe bekapcsolódott Gyöngyös, Abasár, az EGERERDŐ Erdészeti Zrt.

Szurdokpüspökiben sok forrás fakad: Gúnár-kút, Kiscserkút, Delelő-kút, Cserepesi kút, Dolinka Meleg forrás, Szent Kereszt Kút, Köszvény-kút, Eszter forrás. A források útjáról könyvecske készült, Szurdokpüspöki természeti kincsei címmel, amelyek a megvalósítását az EGERERDŐ Zrt. felkarolta. A falu természetet kedvelő lakói gyakran tesznek kirándulást ezen az úton.

A korábbi együttműködések és közös gondolkodás eredménye az új tanösvény, melyet nagy szeretettel fogad Szurdokpüspöki lakossága.

A tanösvény a megálmodók és a végigjárók számára értéket képvisel. A helyiek örülnek annak, hogy a gyermekeik egészséges testi-lelki fejlődését segíti ismereteik bővítésével erősödik bennük az erdő szeretete, védelme és szabadidejük hasznos, kellemes eltöltésének ad helyet a Diósi-tanösvény. A Szurdokpüspöki Tiszta Életért Egyesület értékes felajánlást tesz az átadó ünnepségen: magukra vállalják a tanösvény gondozását és előzetesen egyeztetésre kerülő túrák vezetését.

Számos – már országosan is elismert teljesítménytúra útvonala érinti a tanösvényt: pl. Mátrabérc, Hanák Kolos és Muzsla teljesítménytúrák április elején, Püspöki keringő, áprilisban, Mátra 115 júniusban, Pásztó 60 hosszú túra, Vadrózsa és Forrás-túra ősszel.

Sajtóanyag - Forrás: EGERERDŐ Zrt. és Szurdokpüspöki Község Önkormányzata

Szurdokpüspöki   Egererdő Zrt

szurdokpuspoki_tanosveny.jpg

Hanák Kolos

Hanák Kolos 1851-ben Szurdokpüspökin született - a Mátra igaz barátja volt. 1886-ban megépítette a megyével és Gyöngyös városával a Mátrán átvezető Bene (ma Mátrafüred) és Parád közötti utat. 1887-ben megalapította a Magyarországi Kárpát Egyesület Mátra Osztályát, és ezzel megkezdte a Mátra turisztikai feltárását, elindította a Mátra idegenforgalmát.

hanak_kolos_te.gifHanák Kolos vezetésével színekkel jelzett turista utakat alakítottak ki a Mátrában, több kilátót, menedékházat épített. 1888-ban kezdeményezésére megjelent a Mátra kalauz, mely ismertette Gyöngyös és a Mátra legfontosabb látnivalóit. Róla nevezték el a természetjáró teljesítménytúrát, melynek célállomása Szurdokpüspöki. Egy napon van a Mátrabérc és a Muzsla túrákkal, különböző nehézségű és távolságú próbák. Ezen a napon több mint 2000 versenyző indul.

Sokoldalú tevékenységének része volt a mátraaljai szőlő- és borkultúra felkarolása is. 1883-88 között a filoxéra kipusztította a gyöngyösi és környékbeli szőlőket. Hanák Kolos mindent megtett az új szőlőkultúra elterjesztéséért. Abasáron megkezdte a szőlő újratelepítését kiváló oltványokkal, abasári birtokát mintagazdasággá fejlesztette. Munkássága elismeréséül a Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete tagjává választották. A sokoldalú Hanák Kolos jogtudományi tanulmányokat is írt a jogi pályán a legmagasabb beosztásokat érte el.

Ügyvédi munkája mellett a gyöngyösi civil élet szervezője is volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr188705512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása