Bor, mámor… Bénye 2015

2015. július 29. 14:16 - Észak-magyarországi régió

Tokaji borok, zempléni ízek, jazz, népzene, world music - Tokaj-Hegyalja egyik legizgalmasabb fesztiválja idén is várja a borvidék, a gasztronómia és a minőségi kultúra szerelmeseit.

bor-mamor-benye-2015-640x630.jpg

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a látogatókat augusztus 14. és 16. között.

A Bor, mámor… Bénye sajátos hangulatát éppen annak köszönheti, hogy a koncerteknek és az éttermeknek is az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont. A páratlan szépségű táj, az ódon kőfalak és a terebélyes fák mellett a szépen megmunkált fahordók és a modern acéltartályok kápráztatják el a látogatókat.
A fesztivál idején a falu kertjeiben a hazai jazz, népzene és világzene kiváló előadóival találkozhatunk. A háromnapos rendezvény célja és különlegessége, hogy kevésbé közismert, de minőségi zenét játszó előadóknak is fellépési lehetőséget biztosít. A zene mellett egyre fontosabb szerep jut a kiállításoknak, író-olvasó találkozóknak és gyerekprogramoknak is. Sokszínű kulturális előadások, szép száraz és elegáns édes tokaji borok, a borokhoz komponált ételek, festői falusi környezet, barátságos emberek – minden adott egy kellemes nyári hétvégéhez.

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal (akár kisgyerekekkel) is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. A szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodnak a péntektől vasárnapig tartó fesztiválon, hiszen amíg a felnőttek bort kóstolnak, addig a borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket.

Résztvevők és programok

Tokaji borok: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gigerli Borbár és Bisztro, Gordius Pince, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Olze Borászat, Préselő Borház, Vayi Borászat

Zempléni ízek: Anyukám mondta, Sárga Borház Vendéglő, Gróf Degenfeld Kastélyszálló étterme, Gigerli Borbár és Bistro, Dűlő étterem, Szimplakert, Magita Étterem, Rókabérc Vadászház

A kerti zöldfűszerek közül idén kiemelt szerepet kap a kakukkfű. Ez az Erdőbénye határában is termő fűszernövény nem csak a fehérborokhoz illő ételeket teszi ízletesebbé, de teaként, gyógynövényként is sokoldalúan használható. Az idei fesztivál konyháit arra kértük, hogy egy-egy fogást ízesítsenek kakukkfűvel.

Koncertek

  • Alternatív: Frekin Disco, Blue Motel, SeTamás, Petruska András, Vanmo’ csello
  • Jazz: Váczi Eszter, Jónás Vera, Kardos-Vázsonyi duó, Szatmári Juli és barátai, Tóth Viktor, Vikukel Dániel
  • Komolyzene: Barnabás fuvolaquintett
  • Népzene: Csángó Duó, Kiss Gy. László és tárogatós zenekara
  • Világzene: Maszkura és a tücsökraj, Ethnofil, Meszecsinka, Bújdosó Trió, Butterfly Effect
  • DJ: NaiRobi

Előadások

  • Erdőbénye építész szemmel – Erhardt Gábor,
  • Pinceépítészet Tokaj-hegyalján – Müller István,
  • A hordók világa – Kalydy András,
  • A Horthy-rendszer modernizációs potenciálja – beszélgetés Ungváry Krisztián történésszel,
  • Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért Szabó Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa előadása

Részletes program.  Facebook oldal.

Beküldött sajtóanyag.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr287652078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása