Új "bakancslistás" kalandok a Zemplénben

2015. január 20. 16:49 - Észak-magyarországi régió

A Zemplén Kalandpark körül mostanában kivételesen nagy a médiafelhajtás. Ott járt a TV2, az RTL Klub, az M1 Híradó, Index videó (már több mint 107 ezren látták) készült és a sort folytathatnánk. Látható, hogy a sátoraljaújhelyi turisztikai fejlesztések jól pörögnek és ennek kapcsán kerestük meg a Zemplén Kalandpark vezetőjét Csorbáné Bolega Erikát, hogy beszélgessünk az aktualitásokról és a 2015-ös tervekről.

zemplenkalandpark.jpg

Kezdjük a legfelkapottabb témával: A két hegy közötti átcsúszópálya mikor nyílik meg? Mikortól lehet csúszni?
Csorbáné Bolega Erika: A két hegy közötti átcsúszó kötélpálya már használatra kész állapotban van, kollégáink a szükséges képzést is megkapták az üzemeltetéshez. Megnyitására csak az új kabinos felvonó átadásával egyidejűleg nyílik lehetőségünk, hiszen a Magas-hegyről átcsúszó vendég a Szár-hegyről a kabinos felvonó használatával juthat vissza a kiinduló állomáshoz, így a két új élményelem működése, működtetése összefügg.
A kabinos felvonó próbaüzeme már zajlik, a hatósági eljárás hosszát is beleszámítva februárban történhet meg a kabinos felvonó – és hozzá kapcsolódva – az átcsúszó pálya átadása a nagyközönségnek.

Mi a különlegesség ebben a pályában?
CS. B. E.: Az átcsúszó pálya különlegessége abban rejlik, hogy hazánkban ez az első, és a maga nemében eddig egyetlen ilyen létesítmény. Földrajzilag legközelebb az osztrák Alpokban található hasonló – melyet ugyanazok a szakemberek terveztek és építettek, akik a zempléni pályát is.

Az új, zárt kabinos kötélpályát is most üzemelitek be? Ezzel a fejlesztéssel kiket céloztatok meg?

CS. B. E.: A zárt kabinos kötélpálya szintén egyedülálló Magyarországon. Célközönsége elsősorban a libegőt is kedvelő szépkorúak, nyugdíjas csoportok és családok, valamint mindazok a „bakancsos” turisták, akik eddig is szép számmal látogatták a Szár-hegyen található Magyar Kálváriát és Szent István kápolnát. Számukra a kabinos felvonó lehetőséget teremt majd arra, hogy a Magas-hegyre átjutva folytathassák a zempléni gyalogtúrákat. A kabinos felvonó reményeink szerint bekapcsolódhat a helyi borturizmusba is, hiszen a Szár-hegyről gyalogosan a város felé lesétáló turistának éppen útba esik a Zsólyomkai Pincesor, ahol borkóstolással és gasztronómiai programokkal várják a vendégeket a szolgáltatók.

A tél kellős közepén vagyunk. Hogy áll nálatok a síszezon?
CS. B. E.: 2014. december 27-én tudtuk csak elkezdeni a hóágyúzást, és december 30-án nyílt lehetőségünk az 1-es pálya megnyitására. A többi hazai síterephez hasonlóan minket is negatívan érintett, hogy rendkívül későn tudtuk csak megkezdeni a havas szezont. Szerencsére a jégkorcsolya pálya már november végétől üzemel, nagyon népszerű és látogatott, valamint a bob és a libegő az enyhe időjárás miatt szintén kedvelt volt, így – hála a Zemplén Kalandpark „több lábon állásának”- tudtunk programot ajánlani a téli Zemplénbe látogató turistáknak.

Úgy hallottuk, hogy idén lesz még újítás nálatok. Mászófal központ épül az Alsó állomásnál. Mit érdemes erről tudnunk?
CS. B. E.:
A mászófal központ átadása márciusra várható. 
Az épületkomplexumban belül és kívül is lesznek falak. A fal természetes felületet fog imitálni a műszikla-borítás miatt. A mászható felület összesen 400m2 lesz, kívül 21, belül 18 méteres maximális magassággal. A legismertebb működő központokkal összehasonlítva: a Spiderben a legmagasabb fal 11,4 m, a Big Wallban belül 15, a Kletterhalléban16 m.
Az utak nehézségénél az a fő szempont, hogy a gyerekek, a kezdők és a profik is találjanak megfelelő falfelületet. Így a teljesen kezdőtől, a kb. IV mínusztól a normális földi halandók számára nagyon nehéznek számító X mínuszig a skála minden részéről kimászhatunk majd utakat, összesen legalább 25-30-at, köztük negatívakat is, és innentől kezdve már csak a kreativitás szab határt a kombinációk végtelenségének.

Egy felsorolást szerintünk megér, hogy az új fejlesztésekkel együtt mi minden várja a látogatókat 2015-ben a Zemplén Kalandparkban!?
CS. B. E.: A Zemplén Kalandparkban már most rengeteg kalandot lehet átélni. Hogy mi minden található itt: sípályák, libegő, kilátó, jégkorcsolya pálya, egy gyermek és 3 különböző nehézségi fokú felnőtt kalandtúra pálya, Kelet-Közép Európa leghosszabb bobpályája, három egyenként 60 méter hosszú tubby azaz hófánk pálya mozgójárdával.

Már korábban említettem, hogy mi minden vár ránk 2015-ben. Érdemes ezt is felsorolásszerűen megemlíteni, hisz szerintem impozáns a sor: mászófal központ, a falakon belül szálláshellyel, a Magas-hegyet a Szár-heggyel összekötő, zárt kabinos kötélpálya, átcsúszó kötélpálya.
Továbbá mindezeket a főbb élményelemeket kiegészítika következő szolgáltatások: hideg-meleg konyhás nyitott és fedett teraszú büfé, goPro akció kamera kölcsönzés az élmények megörökítésére, az ország egyetlen símúzeuma, gyermekjátszótér, szánkópálya, férfi-női zuhanyzó és öltöző, konferencia terem, orvosi szoba, több akadálymentesített hely, 15 állomásból álló tanösvény.  A kalandpark ideális osztálykirándulásoknak, vagy akár egy outdoor jellegű csapatépítő tréningnek.

Ennyi lehetőség kapcsán felmerülhet, hogy a látogatók több napot is eltöltsenek nálatok.  A Kalandpark környékén van szálláslehetőség?
CS. B. E.:
Természetesen több fajta szálláshely is található a közelünkben. Turisztikai partnereink ajánlatai elérhetőek a www.zempleninfo.eu weblapon, sőt márciustól a Mászófalközpontban is megszállhatnak a látogatóink, a libegő induló állomásánál!

A végére egy személyes kérés: a sok kalandparkos tevékenységed mellett, ha van egy kis időd, akkor a Zemplénben merre szoktál kirándulni, kikapcsolódni? Mi a kedvenc helyed a környéketeken?
CS. B. E.: Én magam 12 éve költöztem Sátoraljaújhelyre, de elmondhatom hogy ez idő alatt igazi „újheli” lettem, hosszabb távollét után, Sárospatak felől közeledve csodálatos érzés újra látni a „hegyeinket”: a Magas-hegy, a Koporsó-hegy, a Szár-hegy látványa már távolról jelzi, hogy hazajöttem. Bár sokat és sokfelé jártam a vidéken, még 12 év után is érnek meglepetések, ami a táj szépségéből adódik.
Sátoraljaújhely környékén két kedvencem is van: a füzérradványi Károlyi-kastély kertje minden évszakban más arcát mutatja, gyönyörű – és még milyen szép lesz a most is zajló kert rehabilitáció után, de érdemes ellátogatni Komlóskára és környékére is: csodálatos kis ruszin település.
A város közvetlen környékén pedig délutáni „anya-lánya” sétákra bármelyik hegy alkalmas, szinte bármikor!

Köszönjük a beszélgetést, és sok sikert a 2015-ös kalandos évhez!
CS. B. E.:
 Én is köszönöm!

csbe_1.jpg

Képek és forrás: Zemplén Kalandpark

Elérhetőségek:HonlapFacebook

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr737092133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása