Fesztiváldömping Zemplénben

2013. augusztus 06. 15:17 - Észak-magyarországi régió

Az ország észak-keleti csücskében egymást érik a fesztiválok és itt most nem a százezreket megmozgató, populáris, mondhatni bulifesztiválokra kell gondolni, hanem igényes zenei kínálatot felvonultató komoly fesztiválokra.

Javában zajlik a Crescendo Fesztivál Sárospatakon, amely 2013. július 29. - augusztus 12. között számos különleges helyszínen tartott koncerttel várja az érdeklődőket, immár tizedik alkalommal. Így kerül sor a Nyári Akadémia történetében a negyedik opera-előadásra, ezúttal Mozart Don Giovanniját tekinthetik meg a Rákóczi-vár udvarán.

Továbbá figyelemmel kísérhetik a Crescendo Nyári Akadémia művésztanárainak hangversenyét, hallhatnak szóló- és kamarazenei koncerteket, és felcsendül a Peter Bannister angol zeneszerző művének ősbemutatója is nemzetközi összetételű együttesünk előadásában. Kiemelt szerepet kapnak a Visegrádi Négyek országainak művei és ifjú művészei, és nem utolsó sorban zenés istentiszteletek és zenetörténeti előadások teszik változatossá az akadémia programját.

Azonban még véget sem ér a Crescendo Sárospatakon, máris rajtol a 22. Zempléni Fesztivál, amely 2013. augusztus 9 - 18. között tölti meg élettel a Zemplént. A Fesztiválminősítési program által „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény különleges vonzereje a műfaji és területi sokszínűségben rejlik, hiszen Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei programok, színházi-, táncelőadások és jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget.

54_Nyitókoncert 0073_76_pano.jpg

A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legeldugottabb falvakig, várakig, felfedezhetik a legkisebb települések rejtett értékeivel bíró, ám a nagyközönség számára ismeretlen értékeit: kis templomait, műemlékeit. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő településeknek lehetőségük van megmutatatni hagyományaikat, szokásaikat és a látogatók közel húsz pincészet, köztük a Fesztivál borszállító címét 2008-óta folyamatosan elnyerő Tokaj Renaissance Egyesület tagjainak kiváló borait is megkóstolhatják.

Különleges zenei csemegét ígér a cigányzene hagyományait több mint 60 éve őrző Rajkó zenekar és a zenei életbe csak nemrégiben berobbant fiatal énekesnő, Radics Gigi közös koncertje Tokajban. A filmzenék rajongóinak kínál különleges zenei élményt a Budafoki Dohnányi Zenekar vetítéssel egybekötött Filmslágerek koncertje, amelynek műsora a Fox Stúdiót 100 éve alapító, tolcsvai születésű William Fox előtt tiszteleg. Az est sztárvendége a világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lesz.

Páratlan humor, groteszk elemek, interaktív játékmód várja azokat a gyerekeket, és felnőtteket, akik a szlovákiai Csavar Színház A nagyidai cigányok és A helység kalapácsa című gyermekelőadásait választják. A Weöres Sándor évforduló alkalmából a tokaji Paulay Ede Színházban egy emlékest, a Magyar Nyelv Múzeumában Széphalmon pedig Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági és Rátóti Zoltán tolmácsolásában a költő, A teljesség felé című művéből készült zenés irodalmi műsor várja a műfaj kedvelőit.

A fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a szórakozáson túl a fesztivált jellemzi.  Az események és helyszínek változatossága biztosítja, hogy az ideérkező vendégek és a helyi közönség is megtalálja a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.

Részletes programért látogass el a www.zemplenifesztival.hu oldalra, vagy Facebook oldalára, vagy töltsd le a Guide@Hand alkalmazást a telefonodra, amelyen elérhető a fesztivál teljes programja is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr465447682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása