Rekord a Miskolci Operafesztiválon

2013. július 01. 10:55 - Észak-magyarországi régió

Nyolc másodperces opera ősbemutatója - egy este két rekord

A Bartók Plusz Miskolci Nemzetközi Operafesztivál az idén számos újdonsággal várta a fesztiválozókat. Már az is eleve rekordnak számít, hogy az idén 8 ősbemutatót láthatott a közönség 10 nap alatt. De a hivatalosan regisztrált magyar rekord mégsem ez volt.

Operafesztival_2013_8mp.jpg

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató, aki a Bartók Plusz alapítójának egyike, ez évre „A jövő kulcsa” címmel nemzetközi operaíró versenyt hirdetett meg. A művészeti kiáltvány szellemének megfelelően olyan „közönségdarabokat” vártak, amelyekkel vissza lehet hódítani az operába a közönséget.
A verseny iránt érdeklődtek az Egyesült Államokból, Svédországból, Kanadából és Portugáliából is. Végül a rövid határidő ellenére kilenc érvényes pályázat érkezett be. A középdöntőbe két magyar mű - Szilágyi Miklós és Horváth György Tibor: Ostrom Opera - Kőszeg 1552, valamint Németh Norbert és Győri Magda: Hazug románc operája - került be. A harmadik döntős Girolamo Deraco olasz zeneszerző, akinek „Taci” (Hallgass!!) című műve került a finalisták közé. Ez utóbbi pályamű több meglepetést is tartogatott a zsűrinek és a közönségnek, de a legmeglepőbb az, hogy mindössze nyolc másodperces.

rekord_logo.jpgA fesztivál szervezői azzal keresték meg a Magyar Rekord Egyesületet, hogy fel kívánja állítani a legrövidebb időtartamú operaelőadás rekordját a június 23-án a Gálahangversenyen. Ez sikerült is, de mivel Aczél András rendező több felfogásban is színpadra állította a darabot, ezért megszületett még egy rekord: az egy este alatt a legtöbbször, 17-szer teljes egészében bemutatott opera mennyiségi rekordja is.

Kesselyák Gergely így nyilatkozott: „Az operaíró verseny finalistájának műve bátor, pimasz felkiáltójel, ami elgondolkoztat és felrázza a műfajt az eltespedésből. Erről a műről már az ősbemutatója előtt sok tízezerszer többet beszéltek, mint amennyi időtartamú, hiszen az egész nyolc másodperc. A librettó egyetlen egy szó: Taci (Hallgass!!).”

Aczél András rendező: „A zeneszerző megírta, hogy a Taci (Hallgass!) című 8 másodperces műve alatt mit akar látni a színpadon. Ezt megvalósítottuk. Azonban Kozma Attilával (Miskolci Balett igazgatója) továbbgondoltuk: húzzuk fel az egészet egy szálra. A 8-ast hasra fektetve a végtelent kapjuk: ∞ . Egy ilyen fricska, egy pillanat, amit ez az opera megmutat. Ez a közönség minden egyes tagjában más-más emóciót, más gondolatokat ébreszt és ez az érzés egy spirál formájában a végtelenbe tart. Ezt meg is mutattuk a színpadon. Kitaláltunk további helyzetgyakorlatokat, és ezek poénok, viccek. Mi mindenre mondhatod, hogy hallgass? Mi történhet egy emberrel 8 másodperc alatt?”

Szereplő: Röser Orsolya Hajnalka; Karmester: Cser Ádám; Közreműködött: Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Miskolci Balett

Szavazategyenlőség az operaíró versenyen

Az első alkalommal meghirdetett, „A jövő kulcsa” című operaíró versenyen nem hirdetett egyedüli győztest a Bartók Plusz Operafesztivál.

A fesztivál zárónapi gáláján, a döntőbe jutott három mű részleteinek bemutatását követően Kesselyák Gergely fesztiváligazgató bejelentette: az összesített közönségszavazatok alapján egy szavazatot kapott Németh Norbert-Győri Magda: Hazug Románc című műve; az öttagú zsűri – három tartózkodás mellett – egy-egy szavazatot juttatott Szilágyi Miklós-Horváth György: Ostrom opera – Kőszeg 1532, valamint Girolamo Deraco: Taci! (Hallgass!) című kompozíciójának.

A szavazategyenlőségre tekintettel a Bartók Plusz Operafesztivál 2013-ban nem hirdetett versenygyőztest. A versenyszabályzat szerint azonban minden döntőbe jutott pályamű díjazásban részesül.

A nemzetközi operaíró verseny, a jövő népoperáinak és operaszerzőinek keresése 2014-ben tovább folytatódik.

Bartók Plusz Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

Időpont: 2013. június 14-23.
Fesztiváligazgató: Kesselyák Gergely, karmester, Liszt-díjas, Érdemes művész
Honlap: www.operafesztival.hu
Facebook: www.facebook.com/miskolcioperafesztival

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr525385800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása