Pünkösd a hármas szám jegyében Észak-Magyarországon

2013. április 30. 16:27 - Észak-magyarországi régió

A 2013-as év harmadik háromnapos hétvégéjére három témában ajánlunk programokat és úti tippeket. Ha ügyesek vagyunk a hétvége minden napjára beütemezhetjük valamelyiket.
 

Talán csupán a véletlen műve, hogy az idei harmadik háromnapos hétvége pont Pünkösdre esik (hiszen az ünnephez egyébként is köthető a hármas szám), de ennek alkalmából három témát felkaroló programajánlóval készültünk. A palettánkon bor- és gasztronómia, kultúra és falusi turizmus szerepel, ha pedig már hármas szám, legyen témánként három ajánlat.

Kezdjük pünkösdi túránkat Nógrádban, kulturális vonalon: az alsópetényi Prónay-kastélyban Pünkösdi Zenei Napokat tartanak az olasz kultúra jegyében, 2013. május 17-19. között. Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából színes koncertekkel és gálavacsorával várják az érdeklődőket. A részletes programot ITT olvashatjuk.

Még a megyében maradva, át is utazhatunk Salgótarjánba, ahol 29. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Dixieland Fesztivált, szintén május 17-19. között. A fesztiválon számos külföldi és belföldi, színvonalas jazz zenekar képviselteti magát, a programok nagy része ingyenes megtekinthető a város főterén, szombat este pedig pálinkakóstolással egybekötött vacsorán is élvezhetjük a kiváló dallamokat. A fellépőkről bővebben ITT olvashatunk.

Végül picit délebbre vesszük az irányt, de még mindig kelet felé haladva: Egri Pünkösdi Fesztivál, május 18-19-én. A terítéken szerepel bábszínház, arcfestés és más gyermekprogramok, valamint népi táncegyüttesek és zenekarok is fellépnek a hétvégén. A rendezvények sorát utcabál zárja, a részvétel mindkét nap ingyenes. További információ ITT található.

A pünkösdi túra második témájaként bor- és gasztronómiai rendezvényeket választottunk, induljunk ezúttal Egerszalókról! Május 18-án Pünkösdi Tor-túra várja a kiéhezett turistákat, ahol a kiváló ételek mellett finom borokat is kóstolhatunk. Csak egy pár finom falat ízelítő gyanánt: Vörösboros vaddisznópörkölt, masinán vasalt pácolt csirkecomb kertem friss salátájával, csülkös bableves házi sütésű kenyérrel, kenyérlángosban göngyölt füstölt finomságok, grillezett kecskesajt. Ha ettől még nem éheznénk meg eléggé, akkor kemencében sült házi sütemények is várnak ránk. Egerszalókról bővebben ITT olvashatunk.

Akár még az egerszalóki kalandok után felkerekedhetünk és megkóstolhatjuk az Egri Borvidék legkiválóbb borait a Nyitott pincék program keretében. Május 18-19-én is van rá lehetőségünk, hogy betekintsünk a pincészetek életébe, megismerjük a munkájukat és természetesen megkóstolhassuk boraikat. Ugyanezeken a napokon a Demeter pincészet is várja a vendégeket a Pünkösdi Pincenapokkal, családias hangulatban. Az Egri Borvidékről és a pincészetekről bővebben ITT.

Noszvaj nem csak a Nyitott pincék keretein belül lehet érdekes, de önálló programokkal is készül a hétvégén: május 19-én Pünkösdi Vendégvárás lesz a Gazdaházban. A pünkösdi hagyományok bemutatásán kívül, kemencés sütemények készítése és borkóstoló is lesz, a gyermekeket pedig kézműves foglalkozások várják. További információ Noszvajról ITT olvasható.

Bár falusi helyszínekkel eddig is találkoztunk, a következőkben viszont kifejezetten falusi kultúrára alapozó programokat kínálunk. A kiinduló pont Cserépfalu, ahol 2. alkalommal rendeznek Pálinka Mustrát május 18-án, kiegészítve a Népi Értékek Napjával. A pálinkaverseny mellett hagyományidéző népművészeti programok várják az érdeklődőket, a gyerekek számára ügyességi és logikai versenyeket rendeznek. A rendezvényről ITT olvashatunk bővebben.

Folytassuk utunkat a világörökségi helyszín Hollókő felé, ahol szintén igyekeznek a hajdani pünkösdi népszokásokat megeleveníteni. A nógrádi faluban egyébként is minden hétvégén palóc népviseletbe bújnak a helyiek, így ezt is megcsodálhatjuk ottjártunkkor. Ha vesszük a fáradtságot és kisétálunk a Hollókői várba, megtekinthetjük a Pünkösdi várjátékokat is május 20-án. Hollókőről további információt ITT találhatunk.

Pünkösdi körutazásunkat Vanyarcon zárjuk, ahol május 19-én készülnek népviseleti és folklórbemutatóval. A program részeként a falu egyik nevezetességeként említhető haluskát is főznek a Tájház udvarán. További információ Vanyarcról ITT.

Bárhogy is döntsünk, a harmadik háromnapos hétvégénket három remek téma köré építve tudjuk eltölteni Észak-Magyarországon!

Pünkösdi Programok Észak-Magyarországon.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr465256771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása