Északi várak útján V. - A lefekvéshez készülő kisnánai várkapitány

2013. április 02. 15:00 - Észak-magyarországi régió

Érdemes felfedező útra indulnunk az északi várak útján! Az ország legszebb tájait és a történelmi idők hangulatát egyszerre élvezhetik azok, akikben kalandvágy ébred egy középkori időutazásra. A történelmi épületek legtöbbjében várjátékokat és kulturális programokat szerveznek, a legújabb attrakció a 3D-s vetítés és a kronoszkóp, mindkettő elevenen idézi meg a középkori mindennapok hangulatát. Nyolc héten át tartó sorozatunkban bemutatkoznak Észak-Magyarország legnépszerűbb várai.

A kisnánai várban befejeződött a középkori lakótorony teljes rekonstrukciója. A kapitány szobáját korhű tárgyakkal rendezték be, a mindennapi életet érzékelve, amint a lefekvéshez készülő várparancsnok a csizmáit az ágya előtt hagyja. A torony tetején panorámateraszt alakítottak ki. A kisnánai vár kőtárában látható a legnagyobb opál hazánkban.

Újdonság a 3D-s vetítés és a várudvaron elhelyezett kronoszkóp, amibe belenézve középkori hangulatúvá válik az erőd. A legenda szerint a török hódítás idején rablólovag lakott a vár falai között, Móré László. Mesés vagyonának rejtekhelyét a Nánai-kódex tartalmazza, de senki sem tudja, hol lehet a könyv.

A kisnánai várban sűrűn szerveznek programot minden évben. Idén a Múzeumok éjszakája (2013. június 22.) és a Kisnánai Baracknap (2013. július 14.) rendezvénye kiemelkedő.

Ha többet szeretnél megtudni a Kisnánai várról, látogass el a www.kisnanavar.hu oldalra. Az Északi Várak Útjáról bővebben a www.eszakivarak.hu oldalon olvashatsz.

Sorozatunk eddig megjelent részeit ITT találod.

Kisnánai vár 400.jpg

írta: Ács Gábor

Szólj hozzá!
Címkék: várak

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr775117759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása