Északi várak útján III. - A füzéri várban rejtegetett korona

2013. március 19. 15:00 - Észak-magyarországi régió

Érdemes felfedező útra indulnunk az északi várak útján! Az ország legszebb tájait és a történelmi idők hangulatát egyszerre élvezhetik azok, akikben kalandvágy ébred egy középkori időutazásra. A történelmi épületek legtöbbjében várjátékokat és kulturális programokat szerveznek, a legújabb attrakció a 3D-s vetítés és a kronoszkóp, mindkettő elevenen idézi meg a középkori mindennapok hangulatát. Nyolc héten át tartó sorozatunkban bemutatkoznak Észak-Magyarország legnépszerűbb várai.

Vajon őrizték vagy rejtegették 1527-ben a magyar Szent Koronát a füzéri várban? Máig tisztázatlan, de annyi bizonyos, hogy Perényi Péter koronaőr a vesztes mohácsi csata után, Szapolyai János királlyá koronázását követően a füzéri várban helyezte biztonságba a koronát.

1,3 milliárd forint összértékű rekonstrukciós program indul, amelynek során felépül a vár palota szárnya, kiállítást, pénzverő műhelyt, látványkonyhát, kilátópontokat és 3D-s vetítőtermet alakítanak ki. A korábbi helyreállításokban már elkészült az északkeleti épületszárny, a kaputorony és a kapubástya restaurálása, megtekinthető a kápolna is.

A XI. Füzéri Vár Napok 2013. augusztus 19-20. között középkori jelmezes és solymász bemutatókkal, tánccsoportokkal, gasztroudvarral és kézműves vásárral várják a turistákat.

Ősszel rendezik a IV. Zempléni Szabad Házi Pálinka Napot. 2013 október 5-én a vár alatti vásártéren az egész napos folkprogramok, a Csík zenekar koncertje és a pálinkaverseny mellett kézműves vásárt is tartanak.

Ha többet szeretnél megtudni a Füzéri várról, látogass el a www.fuzer.hu oldalra. Az Északi Várak Útjáról bővebben a www.eszakivarak.hu oldalon olvashatsz.

Sorozatunk eddig megjelent részeit ITT találod.

füzéri vár.jpg

írta: Ács Gábor

Szólj hozzá!
Címkék: várak

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr915117714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása