Északi várak útján I. - Diósgyőr a királynék jegyruhája

2013. március 05. 15:00 - Észak-magyarországi régió

Érdemes felfedező útra indulnunk az északi várak útján! Az ország legszebb tájait és a történelmi idők hangulatát egyszerre élvezhetik azok, akikben kalandvágy ébred egy középkori időutazásra. A történelmi épületek legtöbbjében várjátékokat és kulturális programokat szerveznek, a legújabb attrakció a 3D-s vetítés és a kronoszkóp, mindkettő elevenen idézi meg a középkori mindennapok hangulatát. Nyolc héten át tartó sorozatunkban bemutatkoznak Észak-Magyarország legnépszerűbb várai.

A diósgyőri vár fesztiváljaival vonzza a legtöbb látogatót, épp ezért ügyelnek arra, hogy a 2014-ig zajló nagyszabású rekonstrukció idején is folytatódjon a várjátékok sora.

A Királynék Tavasza elnevezésű programsorozat 2013. május 24-26. között várja a reneszánsz hangulat kedvelőit. Diósgyőr Károly Róbert idején lett királynéi vár, ekkor kezdődött a királyi várpalota kiépítése. A várkastély hat királyné vidéki jegyajándéka volt 1426 és 1526 között, emlegették „a királynék jegyruhájaként” is. Erre emlékeznek a reneszánsz várjátékokkal, meseszínházzal, lovagi próbákkal, és előadják Mátyás király történetét is, amikor Beatrix királynéval megjelent a várban.

A Borsodi Fonó a diósgyőri vár nemzetközi folkfesztiválja 2013. július 5-7. között. Fellépnek helyi és országosan ismert zenekarok, táncegyüttesek, koncertet ad a Csík zenekar. A programokat a Magyar Népművészeti Skanzen egészíti ki a fesztivál idején. A diósgyőri vár állandó kiállításai: Történelmi panoptikum a kazamatában, Fegyverek és páncélok a rondellában, vártörténeti kiállítás a toronyban, időszaki kiállítás a miskolci 10-es Honvédezredről.

Ha többet szeretnél megtudni a Diósgyőri várról, látogass el a www.diosgyorivar.hu oldalra. Az Északi Várak Útjáról bővebben a www.eszakivarak.hu oldalon olvashatsz.

Sorozatunk eddig megjelent részeit ITT találod.

Diósgyőri vár fellobogózva.jpg

írta: Ács Gábor

Szólj hozzá!
Címkék: várak

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr85117698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása