Szabályozás, regionalitás, utazásszervezés, helyi termékek a VII. Országos TDM Konferencián

2012. május 16. 10:08 - Sándi

Tartalmas munkával telt a Magyar TDM Szövetség május14-16. között Szilvásváradon zajló közgyűlésének és VII. Országos TDM konferenciájának első napja: csaknem száz szakmabeli érdeklődő hallgatta végig az izgalmas előadásokat a La Contessa Kastélyhotel nemrégiben átadott modern rendezvényközpontjában.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nemes Andrea, az NGM turisztikai főosztályának vezetője is.
 
Szaniszló László, a házigazda település polgármestere köszöntőjében röviden összefoglalta a Szilvásváradon már lezajlott, s még tervezett fejlesztéseket és újdonságokat, melyek mind a turizmus fellendítésének irányába mutatnak. Ilyen például egy megvalósításra váró, kiemelt lovasturisztikai projekt, mely feltámaszthatja ezeket a hagyományokat a településen, a már működő családi, hóágyúzható sípálya, vagy a kisvasút-fejlesztés és a Szalajka-völgy fejlesztése. A polgármester, aki egyébként a Szilvásváradi Idegenforgalmi Egyesület titkára is, a turizmus iránti elkötelezettségének jeléül 2011-ben több intézkedést is tett, az egyesület kezdeményezésére átalakította az ifa beszedésének módszerét és ezzel összefüggésben szintén rendelettel megalapozta a Szilvásvárad Kártya bevezetését, amely januártól érhető el a vendégek számára. Mint Dudás Tamás, a kollégákat vendégül látó egyesület TDM menedzsere előadásában kiemelte, a kártyarendszer maximálisan hozta a várakozásokat, 2011-2012 első negyedévében a vendégéjszakák száma 59%-kal emelkedett, a befizetett ifa mértéke pedig 51%-kal.
Köszöntötte a jelenlévőket Szabó Róbert, Heves megye közgyűlésének elnöke is, aki arra mutatott rá, hogy kell tudni nemet is mondani, például egy rossz törvénytervezetre - utalva így az elnapolt Turizmus-Vendéglátás törvényre.
A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága nevében Gulyás István igazgatóhelyettes üdvözölte a jelenlévőket, s kollégájával ketten képviselve a régiós szervezetet a teljes napon érdeklődéssel kísérték az előadásokat és beszélgetéseket.
Nemes Andrea főosztályvezető az aktuális szabályozásbeli tennivalókat összegezte. Az első és legfontosabb az ágazati stratégia elkészítése lesz, amelyhez felhasználják azt a dokumentumot, melyet korábban már elkezdtek kidolgozni a szakmai szervezetek bevonásával. Ebben az MTDMSZ is közreműködött annak idején.
Küszöbön áll a vendéglátás újraszabályozása is, a nemzeti marketing és nemzeti TDM kérdésének megoldása, a nemzeti tanúsító védjegyrendszer kidolgozása (a szálláshelyeken túl a fürdőkre is), a vendéglátóipari stratégia kidolgozása is.
A SZÉP-kártya eddigi forgalmáról elhangzott: április közepéig a 17,4 milliárd forintos kihelyezésből körülbelül a fele érinti a vendéglátást (8,5 Mrd Ft), 6,4 Mrd a szálláshelyeket és 2,4 Mrd a szabadidős tevékenységet. 
Elhangzott az is, hogy öt régióban július 2-től augusztus 31-ig lehet majd pályázni attrakciófejlesztésre, az elnyerhető összegek régiónként és tartalmanként változóak, de jellemzően 300 és 500 millió forint között mozognak, a támogatási intenzitás 40-70 százalék. 
Balogh Károly elnök a tőle megszokott fanyar, de lényegre törően oldott stílusban vázolta a turizmus és a TDM-ek jelenlegi helyzetét, illetve összegezte a Magyar TDM Szövetség eddigi munkáját, eredményeit és a további célokat.
A konferencia délután rendkívül tartalmas szekcióülésekkel folytatódott helyi termék és TDM-ek, regionális TDM szövetségi folyamatok és beutaztató utazásszervezők és TDM-ek tematikával. A kollégák közötti hasznos tapasztalatcsere és networking a vacsora alatt és után is folytatódott a Szalajka Liget Hotelben.
 
forrás: turizmus.com
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr104516043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása