Fellendülőben Gyöngyös és a Mátra

2012. március 06. 09:56 - Sándi

 A Gyöngyös – Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2009. júliusában alakult. A térség turisztikai életét meghatározó fordulópontban kezdte meg munkáját. A 2008-ban elmaradt a szolgáltatói infrastruktúra-fejlesztés és az ebben az évben szinte egyszerre zártak be a nagy szállodák. Mindez hozzájárult a vendégéjszakák és a látogatóforgalom csökkenéséhez. A tavalyi év fordulópont volt: sikerült megtalálni és megmutatni azt az irányt, amerre Gyöngyös és a Mátra jó felé halad.

 
Földrajzi elhelyezkedésünk kedvező, hiszen Budapesttől 1 óra alatt elérhető Magyarország legmagasabb pontja, Kékestető. A Mátra élmény minden évszakban, ahol a természeti adottságokat a mátrai történelmi borvidék gasztronómiai hagyományai egészítik ki. 2011. már az eredmények és a fellendülés éve volt.
A korábbi évhez képest tavaly 16 ezerrel több vendég (41 932) látogatott el a Mátrába, és több mint 32  ezerrel nőtt a vendégéjszakák száma (99 589). Ez az előző évhez képest 43 %-os növekedést eredményezett. Az átlagos tartózkodási idő 2,4 nap, amin a Gyöngyös-Mátra TDM a Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel közösen igyekszik változtatni.
Ez a lendület köszönhető annak, hogy Mátraházán 2010-ben megnyitotta kapuit a négycsillagos Hotel Residence Ózon, 2011 októberében pedig a szintén négycsillagos Lifestyle Hotel Mátra, illetve Sástón a Panoráma Panzió.
Szerencsére a szálláshelyfejlesztések itt nem álltak meg, sőt még inkább lendületet kaptak.
A Gyöngyös belvárosában található Hotel Opál megnyitását 2012 áprilisára várjuk. A háromcsillagos szálloda 35 szobával áll majd a vendégek rendelkezésére. 
Sástón épül egy négycsillagos kemping, amely 21 üdülőházzal is rendelkezik majd, de lesz itt étterem, büfé és wellness részleg is.
A Mátrai Gyógyintézet (Kékestető, Mátraháza) a járó- és fekvőbeteg ellátáson túl egészségturisztikai szolgáltatásokkal is várja a vendégeket. A Gyógyító Régiók pályázatára épül az „Orvosi turizmus” és a „Gyógyító klíma”, mint márkaesszencia. Emellett az intézet szabad szálláshely-kapacitását is értékesíti a kékestetői részlegében.
A Mátrában folyamatos az attrakciók bővítése. Ezek közül kiemelendő a Sástón az Oxygén Adrenalin Park, Mátrafüreden a Hegyi Sportok Bázisa, mely egyedülálló kínálattal rendelkezik, a gyöngyösi SzórakoZoo Állatkert pedig a kisgyermekes családoknak nyújt élményt.
A Gyöngyös- Mátra TDM és Mátra Jövője TDM fő attrakció fejlesztési iránya a túrakerékpár és a lovas túraútvonalak kijelölése, egy nordicwalking park kialakítása és a vadászati turizmus fejlesztése.
A Mátra említésekor nem szabad megfeledkeznünk a történelmi borvidék jelentőségéről sem, ezért a Gyöngyös-Mátra fontos célkitűzésének tartja a farkasmályi pincesor vonzóbbá, ismertebbé tételét.
Gyöngyös város terei és parkjai is új külsővel várják a látogatókat, melyek az Új Széchényi Terv funkcióbővítő városrehabilitációs pályázatának segítségével újultak meg.
Számos egyéb attrakció vonzza még a látogatókat, melyek egyedivé teszik Gyöngyös városát. Ilyen például a Ferences Műemlékkönyvtár, a világon egyedülálló Fustus Bibliával és más könyvritkáságokkal; a Mátra Múzeum, a Mátra természeti értékeinek bemutatásával; az Egyházi Kincstár ritka ötvös remekeivel, illetve az erdei vasút hangulatos, vadregényes útvonala.
Rendezvényeink is méltán híresek. A legnépszerűbbek a május végi Gyöngyösi Bornapok, az augusztusi Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál, illetve szeptemberi Gyöngyösi Szüreti Napok.
A Gyöngyösre és a Mátrába látogatók minden évszakban találnak és kapnak élményeket.
Szerencsésnek tartjuk magunkat, hiszen a város önkormányzatának támogatásával és a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület együttműködésével, az összefogás jegyében számos kiadványt jelentettünk meg a turisztikai szezon indulása előtt.
 
forrás: turizmus.com
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr244292311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása