Parlamenti felszólalások a Turizmus Világnapján

2011. szeptember 29. 09:40 - Sándi

Napirend előtti felszólalásban emlékezett meg az Országgyűlésben a Turizmus Világnapjáról Bánki Erik, a Sport és Turizmus Bizottság elnöke, Pál Béla, a bizottság tagja és Czomba Sándor államtitkár is.

Bánki Erik kiemelte: a turizmus a legnagyobb exportbevételi forrás a világon, az elmúlt 30 évben megháromszorozta a turistaérkezések számát, amely lassan eléri az egymilliárdot. Sok millió embernek ad munkát olyan helyeken is, ahol más foglalkoztatási lehetőség nem is kínálkozik.
Magyarországon is meghatározó ágazata a nemzetgazdaságnak, hiszen a GDP 8 százalékát teszi ki, és 430 ezer családnak biztosít megélhetést. Gazdasági szerepe mellett döntő részt vállal az országimázs kialakításában, az infrastrukturális fejlesztésekben, amellyel a helyben élők életminőségét is javítja. Nem véletlen tehát, hogy az ENSZ Turisztikai Világszervezetének kezdeményezésére 1980 óta világszerte megünneplik a turizmus világnapját.
Elmondta, az MT Zrt. felhívására országszerte kreatív és humoros eseményekkel, kedves ajándékokkal arra hívták fel a figyelmet, hogy mennyire vendégszerető a magyar társadalom.
Hangsúlyozta, a kormány kiemelt ágazatként tekint a turizmusra, amit több intézkedés mellett az is mutat, hogy az Új Széchenyi-terv hét prioritása közé bekerült ez az ágazat.

Pál Béla azt emelte ki, hogy a világnap azokról az egyszerű emberekről szól, akiknek talán a nevüket sem ismerjük, és akik több mint 400 ezren dolgoznak ebben a szektorban, az utazási irodai szolgáltatás, a szállásadás és a vendéglátás területén, és többségük kiváló és színvonalas munkájával hozzájárul ahhoz, hogy érdemes Magyarországra jönni, érdemes belföldi turistának lenni. Így tehát ezen a napon a köszönet elsősorban minden párt részéről őket illeti.
Szintén megköszönte az MT Zrt.-nek, hogy akcióval emlékezik meg e napról. Ezúttal a kultúrák összekapcsolását állította középpontba a Turisztikai Világszervezet, és ezen a napon a turizmusnak az emberek közötti korlátok lebontásában van szerepe, a tolerancia, a tisztelet és a kölcsönös megértés előmozdításában. Ez kell, hogy kötelezze a politikusokat is.
Köszönetét fejezte ki a szolgáltatóknak, a vendéglátóknak, a szállodásoknak, és az utazási irodáknak, akik a turizmus területén közreműködnek abban, hogy Magyarországnak jó híre legyen.

Czomba Sándor államtitkár egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az Új Széchenyi-terv „Gyógyító Magyarország - egészségipari programja” világossá teszi, hogy a turisztikai ágazatot, kiemelten annak egészségturisztikai ágát stratégiai jelentőségűnek tartják a magyar gazdaság felemelése szempontjából.
Még az idei évben megalkotják Magyarország 2020-ig szóló turizmusfejlesztési stratégiáját. Az időtávból látható: a cél az, hogy legyen egy tíz évre szóló, széles szakmai konszenzuson alapuló stratégia, amely hosszú távra követhetővé, kiszámíthatóvá teszi a turizmuspolitikát. A stratégiai vitairat május és augusztus között elérhető volt az NGM honlapján, így bárki elmondhatta róla a véleményét.

forrás:turizmus.com

Szólj hozzá!
Címkék: szakmai

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr153264447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása