XXI. századi múltidézés

2010. október 06. 15:00 - Ákos23

Három megyénkbeli várban – Sirok, Kisnána, Eger – több milliárd forintot fordítanak múltidézésre. A cél: több tízezer turistát vonzani a térségbe.
Sirokban idén márciusban írták alá a nagyszabású várrekonstrukciót támogató szerződést. A „Végvárak világa – Sirok barlangvár, turisztikai központ” nevű pályázati projekt, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Észak-magyarországi Operatív Programja keretében 365 millió forinttal támogatott beruházás a tervek szerint augusztus 17-én kezdődött volna el, ám a kivitelezők technikai okokból csak a napokban láttak hozzá a munkálatokhoz.
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága gesztorságával folyó program terveiben szerepel az alsó vár és a felvezető sziklafolyosó környezetének felújítása, ahol majdan a középkori váréletet eleveníthetik meg. Fejlesztik a várnyeregben lévő rendezvényhelyszínt, a vár díszkivilágítást kap, geológiai sétautak épülnek ki a környékén. A harmadik fejlesztési terület az Országh Kristóf rendezvényház és információs központ létrehozása a tájházban. Itt az érdeklődők megismerkedhetnek a vidékre jellemző hagyományokkal, mesterségekkel, a hátsó kertben gyermekeknek alakítanak ki várjátszóteret. A nyáron lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként a Reneszánsz Rt. szakemberei végezhetik el a munkálatokat – tudtuk meg Lakatos István polgármestertől.
Kisnána önkormányzata ugyancsak az ÚMFT keretében nyert pályázatot a „Kisnánai vár komplex turisztikai hasznosítása a XXI. század kihívásainak megfelelően” címmel. A támogatással elnyert összeg meghaladja a 300 millió forintot, a teljes projekt közel 342 milliós lesz. Koncsos Sándor polgármestertől megtudtuk: az építészeti munkálatok 60 százalékával itt már elkészültek a szakemberek.

A teljes cikk megtekinthető itt!

Forrás: www.heol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr682350788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása