Felújítják a kisnánai várat

2010. június 29. 09:34 - hanyikur

2010-ben Kisnána vára csak korlátozottan látogatható a vár területén folyó rekonstrukciós munkák miatt. A jelentõs látogatóforgalmat lebonyolító vár a felújítás után megszépülve és új látványosságokkal várja az érdeklõdõket.

A Kisnána község belterületén álló vár 1996-ban került az önkormányzat tulajdonába. A község a Mátrai Borvidék része, a szõlõ- és bortermelés önállóan is idegenforgalmi vonzerõ. Tagja a Mátraaljai Borút Egyesületnek és az Felsõ-magyarországi Várak Egyesületének. Tavaly az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A kisnánai vár komplex turisztikai hasznosítása, a XXI. század kihívásainak megfelelõen” címû pályázattal 300 millió forint összegû támogatást nyertek el. Már elkezdõdtek a munkálatok. Megújul a bejáratnál található tájház és a várhoz vezetõ fahidat csapóhíddá alakítják. A templomtól a kõtárig húzódó pincét alkalmassá teszik a mátrai borok bemutatására: egy trezort is kialakítanak a legszebb nedûk számára, valamint kóstolásra is lehetõség lesz. A kõtár és az opálbemutató terem fölé új tetõ kerül.

Az építõk megerõsítik a várfalakat, s megtörténik az öreg torony csinosítása is, amelyben kiállítótermeket alakítanak ki, valamint egy pompás panorámát kínáló toronyteraszt. A vár tövében többcélú termet hoznak létre, ahol rendhagyó történelemórákat vagy egyéb programokat is tarthatnak. A tervekben szerepel egy szabadtéri színpad is, nézõtérrel, amely a hagyományos kisnánai rendezvényeknek ad majd otthont. A megújult várat a tervek szerint jövõ év június végén adják át.

Szólj hozzá!
Címkék: mátra vár heves

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr712117903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása