Kilátót építenének a somoskõi várban

2010. május 19. 09:52 - hanyikur

Újabb turistacsalogatóval bõvítené a somoskõi várat a fenntartó, Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) község, az idén kilátó megépítését tervezik a vár nyugati bástyájára. A vár évente több mint húszezer látogatót fogad. A tavaszi szezonnyitás elõtt a szlovák kulturális minisztérium pályázati forrásaiból 3500 eurót (980 ezer forint) fordíthattak a vár alatti szolgáltató rész fejlesztésére, bõvítették a parkolót, padokat, hulladékgyûjtõket helyeztek ki a várban és az utak mellett, a világhírû bazaltorgonához vezetõ turistaösvényen pedig biztonságosabbá tették a közlekedést.

A legújabb tervek szerint a vár nyugati bástyáján távcsövekkel felszerelt kilátót alakítanának ki, a viszonylag jól konzervált toronynak errõl a pontjáról Fülek vára és Losonc is jól látható, de magyarországi Salgó várát, a Cseres hegység legszebb vulkáni kúpjait is meg lehet majd tekinteni. Ehhez új lépcsõt kell építeni, és az épület padlózatát is fel kell újítatni.

Sátorosbánya  önkormányzata a jelenleg kihasználatlanul álló egykori óvoda épületét is a turizmus szolgálatába állítaná, itt szaunával, edzõteremmel felszerelt turistaszállót alakítanának ki.

Somoskõ a Nógrád-Novohrad Geopark egyik leglátványosabb vára. A faluhoz tartozik  a vár közelében lévõ, számos geológiai érdekességet bemutató, Macskalyuk néven ismert kõbánya, az egyedülálló bazaltorgona már eddig is szép számú látogatót vonzott a határ menti kisközségbe, a javuló szolgáltatások pedig további növekedést hozhatnak.

Szólj hozzá!
Címkék: vár nógrád

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr892014804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása