Szalonna és Szamorodni Találkozása Tállyán

2010. április 29. 13:17 - hanyikur

A Tokaj-hegyaljai Történelmi Borút Egyesület elsõ alkalommal rendezi meg a szalonna és a szamorodni ünnepét Tállyán, 2010. május 8-án a Palota Borház udvarán. A rendezvénynek – amely a Nyitott Pincék Napjához kapcsolódik - a Szalonna és Szamorodni Találkozása nevet adták a szervezõk Megkíséreljük feléleszteni a régi magyar szalonnafogyasztás kultúráját és hozzáilleszteni a szintén régi, magyar száraz szamorodnihoz. E bor nevét a 16-17. század fordulóján a lengyelektõl kaptuk, ahová akkoriban a Szerémség török megszállása miatt a hegyaljai borok nagy részét szállították – emlékeztetett a régmúltra Kuthi Csaba, a Borút Egyesület elnöke.

A május 8-i gasztronómiai eseményre kiállítók érkeznek például Szegedrõl, Székkutasról, Gyuláról és Tótkomlósról, és ott lesznek a mangalicatenyésztõ és húsfeldolgozó vállalkozók is, akik szinte teljes termékpalettájukat bemutatják.

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács szalonnás serpenyõs krumplit süt majd, amit a látogatók az 500 Ft belépõdíjuk fejében megkóstolhatnak, csakúgy, mint a szamorodnikat és a szalonnákat.

Egy tardi vállalkozó egy teljes vidéki disznótort fog bemutatni, a perzseléstõl a hurkatöltésig és a pecsenye sütésig.

Ugyanekkor tartják országosan a Nyitott Pincék Napját, amelyhez a Tállyán található boros gazdák többsége csatlakozik. Errõl külön tájékoztató, útbaigazító térképet osztogatnak majd a látogatóknak.

A Kõvirág és a Nefelejcs Népdalkörök tagjai, valamint a gyulai Téglás Zenekar tagjai régi népdalokat és elfeledett magyar bordalokat adnak elõ. Fellép még a miskolci Bohemian Betyars is, õk country muzsikát húznak talpalávalónak.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr911961766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása