Turisztikai fejlesztés Hollókőn

2010. április 02. 09:47 - hanyikur

Egymilliárd forintos turisztikai fejlesztést valósítanak meg a világörökség részeként számon tartott Nógrád megyei Hollókőn, az interaktív program a népi hagyományokra épül - jelentette be a Nógrád megyei önkormányzat elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón a településen. Becsó Zsolt (Fidesz) elmondta: az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség 993 millió forintos támogatással akciótervként javasolta a programot, a végleges döntést a kormány hozza meg.

Az összesen 1 milliárd 30 millió forintos projekthez Nógrád megye és Hollókő önkormányzata közösen biztosítja az önerőt. A harmadik-negyedik negyedévben indítanák a közbeszerzési eljárásokat, és két éven belül megvalósulhat a program, amellyel az évi százezres látogatói számot 180 ezerre növelnék.
A fejlesztéssel mérsékelni akarják a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt, és elérni, hogy a mostani 200 mellett újabb kereskedelmi szálláshelyek jöjjenek létre, de utóbbit már a magánszférának kell megoldania.
A "Próbáljon szerencsét Hollókőn" elnevezésű program célja, hogy a látogatók élményszerűen átélhessék a korábbi korok megelevenedett életét, részei legyenek az egykori paraszti világ hétköznapjainak, a palóc szokásoknak, hagyományoknak. A turisták egy népmesébe csöppennek majd, és elindulnak a mesebeli hétpróbára. A látványosság része lesz a Mulatós ház, a Gasztronómiai kóstolóudvar, a Kézművesház, a Szerelemház, a Palóc kultúra központja, vagy a Palóc olimpiai park.
Szabó Csaba (Fidesz), Hollókő polgármestere azt emelte ki, hogy a látogatók minél jobb kiszolgálásával a munkahelyteremtést is segíti a beruházás, ami erősíti azt a törekvést, hogy Hollókő élő falu maradjon.
Nagy Andor (KDNP), a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: "addig nem nyugszik", amíg nem lesz Hollókőn egy szálloda, egy háromcsillagos, 100 férőhelyes ökohotel, ahol jó minőségű palóc ételek várják a vendégeket.
Nagy Andor ennek kapcsán arra is kitért, hogy szemléletváltásra van szükség az örökségvédelemben, példának hozta Athént, ahol ezeréves műemlékek között működnek szállodák és éttermek.

forrás: MTI

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu/api/trackback/id/tr701888804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antal István 2013.01.15. 16:00:42

Nagyon szeretünk a családdal vidékre menni nyaralni és kirándulni...

Nemrég a párom kitalálta, hogy nézzük meg Hollókőt, nem messze van Tar, ahol a Buddhista sztupa is található, továbbá Salgótarján mellett van 2 vár is...

Utazási szempontból a családdal mindenképp vidéki utazást terveztünk, így találtuk rá egy nagyon kedves kis helyre. A Palóc értékeket megőrizték még az éttermi kínálatukban is.

Nagyon szép vidék, rengeteg természeti és történeti értékkel!

Utazási különlegességként megemlíteném a salgótarjáni bányamúzeumot, melyben a túravezető bácsi "egyedülálló palócos nyelvjárását" csak nehezen értettük meg :P

Salgótarján mellett, egy kis településen szálltunk meg, Salgóbányán.

A környéken szétnéztünk, és gyönyörű helyeket találni északon…voltunk a Salgó várában, a Somoskői várban, ott vannak a bazaltorgonák – erre felhívnám a figyelmet, mert még a helyi prospektusokban is csak gagyi fotókat találni – ott van még a Medves-fennsík is, de egyébként az egész vidék gyakorlatilag túraútvonalak sorából áll. A helyi vadasparktól kezdve a környék bányataváig minden jól megközelíthető!!

Ritka szép képeket csináltunk a környéken!

A környéken van egy szálloda a kényelmeseknek, de vannak faházak is a szálloda területén.

A terület amúgy szinte ismeretlen, a köztudatban nem hallani róla…internetes anyag is szinte nulla…mi is csak szálláskeresés során, a szálloda honlapját böngészve találtuk meg, hogy milyen lehetőségek vannak a vidéken.

Itt voltunk: www.medves.hu/belfoldi-utazasi-ajanlatok
süti beállítások módosítása